13.10.2017 07:15
ZAGREB, 12. listopada 2017. (Hina), Financijska agencija (Fina) podnijela je žalbu protiv sudskog rješenja kojim je poništen već zaključen stečaj Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj – crkvene općine Zagreb, navodeći pritom kako je "sud pogrešno utvrdio da dužnik nema nepodmirenih obveza".
U Fininom rješenju, naime, stoji da je Evangelička crkva još krajem srpnja imala dug u ukupnom iznosu nešto većem od 11.000 kuna.Žalba Fine uslijedila je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u rujnu ukinuo rješenje kojim je još u srpnju bio zaključen stečaj Evangeličke crkve i to nakon žalbe dužnika koji je tvrdio da je dug koji je, prema sudskom rješenju, iznosio nešto više od 9600 kuna bio plaćen te da na "dan 4. kolovoza 2017. godine dužnik u Očevidniku o redoslijedu plaćanja više nema evidentirane neizvršene osnove za plaćanje".

Osim toga, zastupnici Evangeličke crkve isticali su da u vlasništvu imaju imovinu koja znatno premašuje iznos duga evidentiranog u prijedlogu za stečaj, čak štoviše, da je riječ o imovini dužnika koja ima svojstvo kulturnog dobra – uključivši i crkvu i dvor Evangeličke crkve u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici.

No, u žalbi Fine navodi se kako rješenje o poništenju stečaja treba pobiti jer taj dug jednostavno nije plaćen, odnosno bio je brisan iako obveze nisu bile podmirene.

''Na dan 28. srpnja 2017. otvoren je i zaključen stečajni postupak nad dužnikom te su osnove za plaćanje isknjižene iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje. Dužnik je sudu dostavio potvrde s datumom nakon otvaranja stečajnog postupka te su iste ukazivale na iznos od 0 kuna, ali ne iz razloga jer dužnik nema nepodmirenih obaveza već je isto posljedica otvaranja stečajnog postupka'', zaključuje se u žalbi Fine.

U Fininoj žalbi stoji da je Evangelička crkva još 27. srpnja, dan prije zaključenja stečaja, imala nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 329 dana te naknadu Fini za provedbu ovrhe.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa