28.09.2017 08:00
ZAGREB, 27. rujna 2017. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad TOZ Penkalom – Glinamol, tvrtkom koja je prije dvije godine obnovila proizvodnju i brend poznate Tvornice olovaka Zagreb te su rješenjem pozvani vjerovnici da u roku od 15 dana prijave tražbine od te tvrtke koja je u planu restrukturiranja navela ''manjak likvidnih sredstava'' u iznosu od preko 4,8 milijuna kuna.
Sudskim rješenjem pozvani su i zastupnici te tvrtke da u roku od osam dana od objave tablice prijavljenih tražbina dostave pisano očitovanje o svakoj tražbini – priznaju li je ili je osporavaju uz obveznu naznaku razloga i iznosa za koji se tražbina osporava. Prema sudskom rješenju, ročište za ispitivanje tražbina zakazano je za 23. studenoga na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Prema priloženom planu restrukturiranja, manjak likvidnih sredstava te tvrtke iznosi više od 4.8 milijuna kuna, a dugoročne financijske obveze iznose dodatnih 2.8 milijuna kuna . Otvaranjem postupka predstečajne nagodbe sve obveze dospijevaju, pa će u tom trenutku manjak likvidnih sredstava iznositi ukupno nešto više od 7.7 milijuna kuna.Kako se navodi u planu restrukturiranja, TOZ Penkala – Glinamol osnovan je 2015. i od tad je u privatnom vlasništvu. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju pisaćeg i uredskog pribora preuzimajući zaštitne znakove branda TOZ, tehnologiju i opremu za proizvodnju.'Pokretanje proizvodnje branda TOZ planirano je u drugoj polovici 2017. Međutim tada je došlo do neočekivane blokade računa od strane zajmodavca Determino d.o.o. Sva nastojanja da se postigne dogovor ostala su bez rezultata. Potom je slijedilo otežano namirivanje obveza nužnih za uspostavu proizvodnog procesa i poslovanja, najprije dobavljačima i bankama, a potom i radnicima da bi ovih dana i glavni izvor financiranja Štedbanka koja drži 64 posto tražbina, podnijela nalog za prisilnu naplatu kredita',stoji u planu.

Dodaje se u da je zbog nemogućnosti dogovora sa zajmodavcem koji drži svega 22 posto tražbina doveden u pitanje nastavak proizvodnje iako je tržište osigurano, dio ugovora sklopljen ili pred ugovaranjem.''Stoga je TOZ Penkala-Glinamol doveden u situaciju kad je jedini preostali izlaz iz poteškoća predstečajna nagodba u čemu ima podršku ključnih vjerovnika. Nažalost, time je oživljavanje i povratak na tržište branda TOZ i njegovih proizvoda odgođeno za godinu dana obzirom da potrebna proizvodnja zahtijeva značajna ulaganja u sirovine i repromaterijal. Bez podrške vjerovnika TOZ brandovi vjerojatno se ne bi u skoro vrijeme pojavili na tržištu'', ističe se u planu u kojem se dodaje kako su im nagomilani problemi praktički onemogućili poslovanje. Izostanak obrtnih sredstava uzrokovao je povećanje obveza dobavljačima, ''ali su unatoč tome obveze prema radnicima ispunjene''.

TOZ Penkala – Glinamol, tvrtka koja je u prije dvije godine obnovila proizvodnju legendarne zagrebačke tvornice olovaka i zaposlila tridesetak radnika, ostvarila je najveći dio prihoda – od gotovo 30 posto u prodaji grafitnih olovaka, zatim slijede tempere, drvene i vodene bojice te plastelin, glinamol i glina s udjelima preko deset posto, a ostali proizvodi su manjeg udjela – uključujući mine za tehničke olovke, flomastere, crtaći ugljen, ljepila, voštane i uljne pastele, gumice za brisanje, tuševe i šiljila i ostali uredski materijal.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.