26.09.2017 09:32
ZAGREB, 26. rujna 2017. (Hina), Trgovački sud u Rijeci objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici Piratske stranke u stečaju da u roku od 45 dana prijave svoja potraživanja od te političke stranke s ukupnim dugom nešto većim od 15.000 kuna.
Sudskim oglasom pozivaju se i zastupnici Piratske stranke (PS) da u roku od 15 dana predaju popis imovina i obaveza te stranke, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnici stranke u zakonski predviđenim rokovima, sud će smatrati da je dužnik nesposoban za plaćanje te će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju skraćenog stečajnog postupka.

Piratska stranka je upisana u registar političkih stranka u rujnu 2011. Kao sjedište stranke navodi se Osječka 74a u Rijeci, predsjednica i predstavnica stranke je Maša Utković, a kao dopredsjednik naveden je Marijan Ferić. Kako su u medijima isticali čelnici te izvanparlamentarne stranke, Piratska stranka u Hrvatskoj nastala je kada su u isto vrijeme osnovane dvije Piratske stranke – u Zagrebu i u Rijeci. Te su se dvije skupine spojile i dogovorile da će ići na zajedničko osnivanje jer su se zalagali za iste ideje.

Kako se isticalo, Piratska stranka u Hrvatskoj vodila se najvećim dijelom međunarodnim uputama i smjernicama zadanima Deklaracijom iz Uppsale, a koje su dio politike svih piratskih stranaka među kojima je prva osnovana upravo u Švedskoj 2006.

Među proklamiranim ciljevima čelnici hrvatske Piratske stranke isticali su "prilagodbu autorskih i srodnih prava trenutnoj situaciji u svijetu, promjene u patentnom i intelektualnom vlasništvu u smislu da se smanje ograničenja, ljudska prava, pravo na privatnost i zaštitu osobnih podataka".

Piratska stranka izašla je na izbore za Europski parlament 2013. sa svojom listom kandidata i osvojila 1,13 posto, odnosno 8345 glasova.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.