25.09.2017 11:32
ŠIBENIK, 25. rujna 2017. (Hina), Za 34 stana bivših radnika Tvornice lakih metala (TLM), koji su kao dio stečajne mase ponuđeni na trećoj dražbi završenoj 19. rujna, stiglo je 38 ponuda, doznaje se od stečajnog upravitelja Milana Ljubičića, a sindikati su zatražili pomoć od države kako bivši radnici TLM-a ne bi završili na ulici i nadaju se pozitivnom odgovoru.
„Do sada je pristiglo ukupno 38 ponuda za 34 stana, obradom podataka utvrdio sam da je za neke stanove došlo više ponuda, a za sedam stanova nije pristigla ni jedna ponuda. Prikupljene podatke dostavio sam Odboru vjerovnika koji će zakazati sjednicu na kojoj će otvoriti ponude i odlučivati pojedinačno o svakoj.

Odbor bi se trebao sastati do polovice idućeg tjedna i donijeti odluku koje će ponude biti prihvaćene,“ rekao je stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić.

U stečajnu masu su ušla 43 stana, jedan je prodan u drugoj javnoj prodaji, a u osam stanova žive zaštićeni stanari kojima su dostavljene ponude za otkup i čeka se njihovo očitovanje. S obzirom da stanove u vlasništvu TLM-a  koriste bivši radnici, uglavnom slabijeg imovinskog stanja i poodmakle životne dobi te ih po upola manjoj cijeni može kupiti bilo tko tko da valjanu ponudu, Sindikat metalaca Hrvatske i Teritorijalni ured Zadar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske uputili su 7. rujna pismo Vladi, predsjednici i ministrici gospodarstva Martini Dalić, u kojem su zatražili da se žurno nađe rješenje za bivše radnike TLM-a koji bi mogli završiti na ulici.

Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a, kazao nam je kako je prošli tjedan razgovarao s pomoćnikom ministrice gospodarstva Zvonimirom Novakom i detaljno mu izložio problem.

Uranija ističe da se nada što bržem odgovoru Ministarstva  gospodarstva te ponavlja kako smatra da postoji moralna i pravna odgovornost države da riješi problem bivših radnika TLM-a. „Trenutno je predmet na Ministarstvu gospodarstva. U srijedu sam dostavio spis pomoćniku ministrice Dalić, Zvonimiru Novaku s kojim sam posljednji put razgovarao u petak i detaljno mu elaborirao problem.

Po mojim saznanjima, stečajni upravitelj voljan je prihvatiti konstruktivno rješenje ili prijedlog od strane države, odnosno Ministarstva tako da očekujemo njihov što brži odgovor, nadamo se pozitivan“ kazao je Uranija.

Sindikat: Najbolje je omogućiti radnicima povoljan otkup

Uranija je pomoćniku ministrice gospodarstva, Zvonimiru Novaku izložio koja su četiri moguća rješenja problema, odnosno načina na koji bi država mogla pomoći. Prvi je da se bivšim radnicima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima i jamstvom grada, drugi je da se postigne dogovor vjerovnika budući se radi o državnim firmama koje mogu postići dogovor.

Treći način je da se stavi moratorij na prodaju, a četvrti da se, kao u slučaju Agrokora, donese poseban zakon da država otkupi stanove.„Gospodinu Novaku sam rekao da je po nama realna opcija da Ministarstvo ili Vlada predlože državnim tvrtkama poput HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i ostalima koji potražuju utržak od prodaje stanova, svojevrsnu nagodbu. To bi značilo da država predloži državnim tvrtkama nagodbu kako bi se odrekle tih potraživanja od oko 117 milijuna kuna i da se omogući otkup stanova bivšim radnicima po povoljnim uvjetima.

Tako bi dobili i pravnu podlogu za rješavanje problema. Po nama je ovo najrealnija varijanta," kaže Uranija. Tim ljudima država je dužna pomoći, to su naši građani koje netko mora zaštiti, ističe. Ako odgovor države ne bude pozitivan, sami sindikati će predložiti nagodbu vjerovnika.

"Nećemo dopustiti da ljudi završe na ulici i ići ćemo i do međunarodnih institucija. Stalno sam u kontaktu s radnicima i sindikat i mediji su im jedina nada. Nadamo se da će sve završiti pozitivno, jer sve ostalo bi bilo društvena katastrofa,“ smatra Uranija.

Država je bila vlasnik TLM-ovih stanova do 2007. godine, ali radnicima te tvornice nikada nije omogućen otkup stanova. Godine 2009. godine bivšim radnicima dan je ugovor o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.