19.09.2017 07:30
BUZET, 18. rujna 2017. (Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je u ponedjeljak u Buzetu kako je dobro da je domaći kapital zainteresiran za kupnju nekih tvrtaka iz koncerna Agrokora te je ponovila da o prodaji odlučuju isključivo vjerovnici Agrokora.

"Mislim da je to dobra vijest. U trenutku kada vjerovnici postignu nagodbu i kada vjerovničko vijeće i pojedinačni vjerovnici donesu odluku o tome što će se, kako i na koji način prodavati i dokapitalizirati sustav Agrokora, dobro je da postoji i zainteresirani domaći kapital koji će moći sudjelovati u tom procesu", rekla je Dalić odgovarajući na pitanja novinara kako komentira informaciju koja se pojavila u medijima da su Adris i Atlantic zainteresirani za osnutak konzorcija preko kojega namjeravaju preuzeti neke Agrokorove tvrtke. Dalić se nada da će takvih inicijativa biti više.

"Ponavljam još jednom, kako i na koji će se način nagodba ostvariti i provoditi, odlučit će vjerovnici, to ovisi o njima. Bez postizanja nagodbi, pojedinačnih prodaja neće biti, ali kada ovaj proces dođe u fazu provedbe, sigurno je dobro da postoje i domaće tvrtke i domaći konzorcij koji u tome može sudjelovati", rekla je Dalić.

Na pitanje o prozivkama sindikata da je u Vladi "skočio broj dužnosnika" te zašto se povećava administracija kada država nema novca, Dalić je odgovorila kako treba uzeti u obzir i činjenicu da broj dužnosnika u prvoj godini mandata ovisi i o broju dužnosnika koji je bio u proteklome mandatu.

Naime, dodala je, oni koji su prilikom promjene Vlade prestali biti dužnosnici imaju pravo na tzv. šest plus šest mjeseci (šest mjeseci imaju pravo primati naknadu u visini plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini pola plaće), a to utječe i na sam broj dužnosnika. 

"Što se tiče broja državnih službenika, njihovo zapošljavanje odvija se po pravilu 'dva za jedan', što znači da za svako zapošljavanje u državnoj službi ministarstva moraju dokazati da je za novo zapošljavanje jedne osobe u pozadini činjenica da su dvije osobe napustile to tijelo državne uprave", istaknula je potpredsjednica Vlade, dodajući kako je resor za koji je Vlada donijela odluku u travnju, a odnosi se na zapošljavanje neovisno o tom pravilu, područje europskih fondova kako bi se poboljšala brzina korištenja novca iz tih fondova.

"Trenutno se tijela državne uprave, uključujući i Ministarstvo gospodarstva, nalaze u fazi zapošljavanja tih ljudi upravo s ciljem da se europska sredstva iskoriste u što je moguće većoj mjeri", poručila je Dalić.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa