06.09.2017 07:25
ZAGREB, 5. rujna 2017. (Hina), Tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković i zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mate Kapović zatražili su u utorak od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradskih zastupnika da se Diokiju u stečaju omogući odgoda plaćanja komunalne naknade kako bi se bar donekle namirila 553 bivša radnika kojima tvrtka u stečaju za neisplaćene plaće i otpremnine duguje oko 90 milijuna kuna.
Plaćanjem Gradu oko 1,7 milijuna kuna godišnje za komunalnu naknadu onemogućuje se kakvo-takvo namirenje radnika, rekao je Perković na konferenciji na novinare ispred Gradske skupštine. Grad se, kaže, može namiriti prilikom prodaje zemljišta na kojima banke imaju založna prava, ali se dosad nije pokazao solidaran i osjetljiv prema radnicima Diokija.

Od gradonačelnika Bandića stoga traže da Gradskoj skupštini predloži izmjenu Odluke o komunalnoj naknadi kojom bi se omogućilo da se tvrtkama u stečaju može odgoditi plaćanje komunalne naknade. Izmijenjena odluka mogla bi glasiti: "Privremeno se može, u potpunosti ili djelomično, temeljem odluke gradonačelnika Grada Zagreba, osloboditi plaćanja komunalne naknade poduzeće kada je u likvidaciji ili u stečaju", predlaže Perković.

Podsjetio je da su s tim u vezi još u lipnju 2015. gradonačelniku Bandiću uputili dopis, a sada traže i podršku gradskih zastupnika jer smatraju da Gradska skupština potpuno zakonito može izmijeniti.  Dioki su od 1997. devastirale sve vlade, (...) zabijali su (po) jedan čavao u lijes tvrtke,a sada se s mrtvaca skida prstenje i tako dalje kroz loše vođen stečajni postupak, ustvrdio je Perković.

Kapović je istaknuo da su bivši radnici Diokija u vrlo teškoj poziciji, da je na  prošloj Gradskoj skupštini pitao Bandića može li im grad pomoći, ali da je gradonačelnik pokazao "potpunu socijalnu neosjetljivost i sramotni bezobrazluk" te rekao da se to zakonski ne može. "Gradska skupština to može promijeniti i radnicima se može pomoći, međutim, za to očito ne postoji politička volja", zaključio je Kapović. 

Zapitao se i kako se može trošiti više od osam milijuna kuna na obnove crkava u Zagrebu, a nema se za pomoć radnicima Diokija i Kamenskog kojima su političke elite uništile tvrtke. "Bilo bi lijepo da Grad tu pokaže sluha jer Odluku o komunalnoj naknadi nije problem promijeniti", rekao je Kapović, tvrdeći da u Baškoj na otoku Krku već postoji takav propis. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa