18.08.2017 08:24
ZAGREB, 18. kolovoza 2017. (Hina), Projekt "novog Imunološkog zavoda", zajednički projekt Vlade i Grada Zagreba, zastao je zbog godišnjih odmora ministara, rekao je u petak gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te uputio apel premijeru Andreju Plenkoviću da ubrza potpisivanje sporazuma o sustavnom rješavanju te ustanove od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.
Riječ je o sporazumu o prvom zajedničkom projektu Grada Zagreba i Plenkovićeve vlade, potpisanom u srpnju, no "zapelo je na Vladi"  koja ga sa svoje strane, zbog godišnjih odmora, još nije usvojila te je time zaustavila realizaciju projekta.Nismo zadovoljni rezultatima, dinamikom i tempom dogovorenog s resornim ministarstvima, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi za koju je rekao da je  "zatrpana upitima novinara što je sa zajedničkim sporazumom potpisanim početkom srpnja ove godine s Vladom o sustavnom rješenju Imunološkog zavoda".

"U Gradu Zagrebu očekivali smo promptniji odgovor iz Vlade, no nakon gotovo mjesec i pol dana nije se dogodilo gotovo ništa", rekao je Bandić, koji očekuje da će uskoro dobiti potpisani sporazum s Vladom RH o sustavnom rješavanju IMZ-a.

Istaknuo je i kako Grad Zagreb prihvaća samo cjelovito rješenje, koje podrazumijeva financijsku stabilnost poslovanja i stvaranje preduvjeta za uspostavu proizvodnje IMZ-a, kako krvnih derivata iz plazme tako i virusnih cjepiva korištenjem matičnih sojeva virusa te drugih proizvoda koji imaju tržišnu vrijednost.

Ustvrdio je kako država "od 1997. sustavno uništava IMZ, te da je Grad Zagreb dvije i pol godine bezuspješno nudio suradnju vladi Zorana Milanovića. "Sada kada smo uspostavili kontakt s ovom vladom, želimo da se projekt ubrza", poručio je gradonačelnik. Realizacija projekta, po njegovoj procjeni, stajat će između 60 i 70 milijuna eura te će zahtijevati najmanje četiri godine  za izgradnju nove tvornice, nabavu opreme, edukaciju zaposlenih i ishođenje proizvodnih dozvola.

"Nije važno kojim će oblikom Grad Zagreb participirati u ovom partnerskom odnosu - zemljištem, zgradom, financijskim sredstvima. Bit će to jedno, drugo i treće", rekao je Bandić na press konferenciji kojoj je cilj bio potaknuti premijera i resorna ministarstva da se u što skorijem vremenu očituju i počnu raditi na zajedničkom projektu.

Članica Povjerenstva za IMZ, potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić Rukavina ustvrdila je kako je na posljednjem sastanku povjerenstva za IMZ 17. srpnja pripremljen tekst odluke kojom to povjerenstvo treba postati povjerenstvom Vlade RH, no Ministarstvo zdravstva, koje je tu odluku trebalo proslijediti Vladi, to nije učinilo do odlaska članova Vlade na godišnji odmor.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je i kako  mu nije cilj "mačevanje s pojedinim ministarstvom, Vladom ili premijerom, već apel da se ide raditi". "Mjesec dana u odgađanju realizacije ovoga projekta znači vječnost. Nema godišnjih odmora, delamo", zaključio je Bandić koji od premijera očekuje da potpiše sporazum i požuri projekt.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa