11.08.2017 07:25
SARAJEVO/BEOGRAD, 10. kolovoza 2017. (Hina), Srbija i BiH zadovoljne su odlukom Zagreba da odustane od povećanja pristojbi na uvozno voće i povrće iz susjednih zemalja, objavile su u četvrtak vlasti tih dviju država ocijenivši da se radi o pobjedi "dijaloga i kompromisa" i koraku prema smirivanju "napetosti u regiji".
Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede odustalo je od povećanja pristojbi za inspekcijski nadzor voća i povrća iz nečlanica EU-a s 90 na 2000 kuna, nakon prosvjeda i protumjera susjednih zemalja, uključujući Srbiju i BiH. Sporne mjere Zagreb je uveo u srpnju, a Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija zatražile su početkom kolovoza da se 22 puta povećane naknade hitno povuku i zaprijetile protumjerama. "Hrvatska će od sutra povući ili ako to bolje zvuči izmijeniti svoj pravilnik o fitosanitarnom nadzoru odnosno cjenovnik", izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

To je  "najbolja opcija" za sve, dodao je.On smatra kako je pobijedilo strpljenje i dijalog i najavio nove sastanke idućih tjedana na kojima će resorni ministri razgovarati i o drugim pitanjima regionalne trgovinske suradnje.Vanjskotrgovinska komora BiH također je pozdravila odluku Zagreba. "To su bile nepotrebne zapreke regionalnoj trgovini a njihovim eliminiranjem spriječena je dalja šteta po izvoznike ali i poljoprivredne proizvođače", priopćila je komora.

Odluka Zagreba pridonosi smirivanju napetosti u regiji

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da je odluka hrvatskih vlasti "u ekonomskom smislu jedino ispravna, jer su povećanjem cijena i jednostranim odlukama štetu trpjele sve zemlje regije" i da će "vraćanje cijena na staru razinu pridonijeti relaksiranju odnosa među regionalnim državama". "Suradnja u svim područjima važna je za stabilnost, a poglavito za unapređenje ekonomskog rasta", naglasila je Brnabić i apelirala da se "sve strane ubuduće suzdrže od jednostranih poteza, bez konzultacija i dogovora sa susjedima".

"Proteklih dana potvrdili smo da se svi problemi i otvorena pitanja mogu riješiti dijalogom, na čemu Srbija uvijek inzistira, a posebno kada je riječ o suradnji sa susjedima", rekla je srbijanska premijerka u priopćenju. Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da će Srbija uvijek iskoristiti međunarodno dopuštena sredstva "svaki put kad neko dovede u pitanje izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda".

"Trgovina u regiji je vrlo značajna i nitko se ne smije igrati ovakvim stvarima, kao Hrvatska prethodnih dana", poručio je Nedimović.Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da "nema mjesta trijumfalizmu, ni da netko proglašava pobjedu ili poraz".Odluka Zagreba "u interesu je naših ekonomija i gospodarstava, ali i dobrosusjedskih odnosa", dodao je.

Ljajić je rekao da srbijanski gospodarstvenici kojima su naplaćene veće pristojbe mogu pokušati tražiti povrat novca od Hrvatske. "Nadam se da će ovo biti posljednja vancarinska barijera", rekao je srbijanski ministar trgovine.Informacija iz Zagreba o promjeni pravilnika postala je udarnom viješću u beogradskim medijima.

"Zagreb popustio", "Kraj trgovinskog rata: Hrvatska vratila pristojbe na staro",  "Carinski rat gotov, Hrvati popustili", "Hrvatska vratila pristojbe s 270 na 12,6 eura", "Pobjeda regiona - Hrvatska vratila stare pristojbe", neki su od naslova pod kojima beogradski mediji prenose vijest da je Zagreb promijenio pravilnik čije su odredbe izazvale velike prijepore u regiji.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.