04.08.2017 10:59
SPLIT, 4. kolovoza 2017. (Hina), Dvadesetak bivših radnika Hotela Marjan okupilo se u petak ujutro pred zgradom Trgovačkog suda u Splitu gdje su prosvjedovali, kako su rekli, protiv tromosti sustava u konceptu predstečajne i stečajne nagodbe te su zatražili opsežan obuhvat istrage od DORH-a i USKOK-a, ali i od Ministarstva pravosuđa izvanredni nadzor rada tog suda u Splitu.
Bivši zaposlenik Adriatic d.d. u stečaju i predstavnik bivših vjerovnika i radnika Hotela Marjan Ante Ledenko objasnio je da se radnici već dvije godine bore sa sustavom koji, po njihovu mišljenju, ne reagira na adekvatan način. Prosvjedom žele ukazati i uputiti zamolbu Trgovačkom sudu u Splitu da postupa u ime Republike Hrvatske, a ne u ime Željka Keruma ili Adris grupe, poručio je Ledenko te dodao da traže opsežan obuhvat istrage od DORH- a i USKOK-a i izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Splitu od strane Ministarstva pravosuđa.

"Okupili smo se očekujući da će nam relevantne institucije ove države pomoći u ostvarivanju naših prava. Jedna od poruka je da želimo da Split jednom konačno dobije ono što je zaslužio kao metropola i buduća turistička meka cijelog mediteranskog područja, da dobije hotel s pet zvjezdica u čijem smo stvaranju i mi sudjelovali kao radnici. Došli smo 'pogurati' sustav", rekao je Ledenko.

Ledenko je pojasnio i kako je problem u pokretanju stečaja nad tvrtkom "Sapor" koja je bila glavni izvođač radova na hotelu Marjan. On tvrdi da je ta tvrtka lažnim založnim pravom prije stečaja ostvarila lažna upravljačka prava na skupštini vjerovnika te da ucjenjuju i uvjetuju postupak stečaja.

Upitan je rekao kako je Adris grupa od radnika kupila potraživanja, ali i da ih radnici pozivaju da ispune svoju obvezu iz Ugovora o ustupanju tražbina u preostalom dijelu od 65 posto iznosa ili da vrate 65 posto iznosa upravljačkih prava kako bi radnici mogli aktivno, s ozbiljnim ulagačima, sudjelovati u kreiranju budućnosti hotela Marjan. Ukupno 72 radnika nekadašnjeg hotela Marjan potražuje 14 milijuna kuna.

Hotel Marjan obnovio je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, a nalazi se na atraktivnoj gradskoj lokaciji, na Zapadnoj obali. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa