31.07.2017 07:30
ZAGREB, 29. srpnja 2017. (Hina), U prvoj polovici 2017. obilježio je Jadranski naftovod d. d. (JANAF) porast poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna, te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna.
JANAF d.d., kao društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je u petak, 28. srpnja, Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine. Tako je JANAF prvu polovicu 2017. godine obilježio porastom poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna, priopćile su u subotu Korporativne komunikacije toga dioničkog društva. Kako je istaknuto, i dalje se nastavlja trend ostvarivanja prihoda poslovanjem s kupcima na inozemnim tržištima gdje je ostvareno gotovo 70 posto prihoda iz temeljne djelatnosti.

Navedeno je kako je JANAF u navedenom razdoblju intenzivirao poslovne aktivnosti te je krajem prošle i početkom ove godine sklopio nove ugovore s NIS Gazprom Neftom, Vitolom  S.A. iz Ženeve, Unipetrolom RPA iz Praga, Croduxom, Glencorom iz Baara u Švicarskoj,  Molom, Petracom iz Ženeve te s Inom. Potpisani su i novi ugovori za pružanje dodatne usluge miješanja različitih vrsta nafte tzv. blending, što je nova usluga koju JANAF pruža svojim poslovnim partnerima i koja čini nove prihode JANAF-a.

Pri tome, kako stoji u priopćenju, treba istaknuti da su novougovorenim poslovima, između ostaloga, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat JANAF-ovih intenzivnih investicijskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Tijekom 2017.  nastavljen je investicijski ciklus koji je u posljednjih pet godina premašio milijardu i pol kuna.

U prvoj polovici 2017. godine financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti – koeficijent likvidnosti je 9,1, koeficijent zaduženosti nula, koeficijent ekonomičnosti 1,89, neto profitna marža 38,69 posto, stopa EBITDA 76,05 posto.

"Ekonomsko financijski pokazatelji odraz su pravovremenih investicijskih aktivnosti te otvaranja prema inozemnim tržištima i usmjeravanja prema izvozu“, smatra predsjednik Uprave JANAF-a dr. sc. Dragan Kovačević.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.