29.06.2017 09:00
ZAGREB, 28. lipnja 2017. (Hina) - Most nezavisnih lista u srijedu je predstavio svoj prijedlog modela otkupa Ine od MOL-a uz pomoć društva posebne namjene na koje bi bile prenesene dionice Ine u vlasništvu hrvatske države i koje bi izdavalo obveznice te prikupljenim novcem od MOL-a otkupljivalo njegov udio u Ini.
Mostov je model na konferenciji za novinare u Saboru predstavio bivši državni tajnik za energetiku Ante Čikotić. Po njegovim riječima, Mostov model reotkupa dionica Ine predviđa da Ministarstvo državne imovine prenese na društvo posebne namjene - SPV svoje dionice Ine i da se to društvo dodatno "pojača" udjelima u tvrtkama gdje je država u manjinskom vlasništvu, iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju. SPV bi potom izdao obveznice koje bi se ponudile na tržištu kapitala, građanima i državnim investitorima, a prikupljenim novcem otplaćivale bi se Inine dionice u vlasništvu MOL-a.Čikotić ističe da nema razloga zbog kojega HEP ne bi bio suvlasnik nekoliko postotaka Ine.Napravljena je, kaže, analiza investitora i nedvojbeno je da na tržištu novca ima."Nakon što SPV izda obveznice i nakon što investitori preuzmu i kupe obveznice, novac se uplaćuje u društvo posebne namjene koje onda otplaćuje dionice MOL-u i na taj način u kratkom roku dolazimo u vlasništvo 75 posto vrijednosti Ine", rekao je Čikotić.

Model, pojasnio je, predviđa i konvertibilne obveznice."To znači da investitori mogu svoje obveznice pretočiti u dionice. Nama je interes da imamo vlasništvo 75 posto Ine a tih 25 posto će imati investitori koji konvertibilne obveznice zamijene dionicama", rekao je dodajući kako je to dobro jer se Ina otvara tržištu, a dioničarima se daje mogućnost da pritišću upravu radi boljih rezultata i ostvaruju dobit.Vladi je poručio da, ako nastavi dosadašnjim smjerom i ako se ne zna što se želi, "bolje je da Ina ode u privatne ruke"."Ova vlada nema strategiju razvoja Ine, a dokaz tome je da se ne ide u proces provjere vrijednosti Ine, financijske forenzike koliko vrijedi Ina. Kako ćemo pregovarati s mađarskom stranom ako nismo napravili procjenu vrijednosti", poručio je.Čelnik Mosta Božo Petrov kaže da Most, otkad je u politici,  traži i nudi rješenja."U trenutku kad je predsjednik Vlade izišao s tim da će se ići u otkup Ine mi smo stvorili drugi model da se ne mora prodavati kompanija poput HEP-a.

Proces otkupa Ine stao je i zamro i nije se ušlo u službene pregovore s MOL-om, nije napravljen ni model poslovanja po kojem će Ina funkcionirati nakon otkupa", istaknuo je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.Mostovac Slaven Dobrović ističe kao su Ina i HEP dva odvojena projekta vrlo značajna za Hrvatsku te da ih ne treba vezati modelom reotkupa dionica Ine."Naš model s jedne strane omogućuje preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom, a s druge razvojni put HEP-a pred kojim je svjetla budućnost ako se menadžment promijeni", kazao je.Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić kaže da je HNS kao novi partner u vladi također protiv modela kojeg je nudio premijer Andrej Plenković."Protiv su IPO-a HEP-a kako bi se time kupovala Ina pa model koji je predstavio premijer Plenković nema podršku ni sada u vladi", rekao je Panenić."Mađari i dalje urušavaju Inu i ako vlada ne reagira ubrzo nećemo imati što otkupljivati niti jamčiti energetsku stabilnost Hrvatske", poručio je sindikalist i županijski vijećnik Mosta u Sisačko-moslavačkoj županiji Predrag Sekulić.Novinari su čelnika Mosta pitali za presudu o arbitraži sa Slovenijom, a Božo Petrov je odgovorio da Hrvatska treba u trenutku kad završi "cijela farsa arbitraže" proglasiti isključivi gospodarski pojas, jer, kako je rekao, na to imaju pravo sve druge članice EU-a pa ne vidi zašto ne bi imala i Hrvatska.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa