11.05.2017 09:54
ZAGREB, 11. svibnja 2017. (Hina), Knjižarskom lancu Algoritmu MK od ponedjeljka je blokiran račun i vjerojatno će završiti u stečaju s dugom prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna, doznaje se od Zajednice nakladnika koja pokušava spasiti knjižarsku infrastrukturu i oko 260 radnih mjesta u Algoritmovim knjižarama.
Kako bi se spriječilo zatvaranje knjižara Algoritma MK, hrvatski izdavači, okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pokrenuli su pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli  preuzeti u najam barem dio od 31 Algoritmove knjižare, rekao je u četvrtak Hini predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić.

"Aktivirali smo se na spašavanju knjižarske infrastrukture i uputili poziv čitavom nizu kolega koji mogu potencijalno preuzeti knjižare, s obzirom da će ovo vrlo vjerojatno završiti u nekom stečaju. U našem su fokusu 260 zaposlenih u sustavu knjižara Algoritam MK i način na koji će im se pružiti mogućnost da u što kraćem vremenu, zajedno s knjižarama, budu preuzeti od drugih knjižarskih kuća", ističe Nejašmić.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo je već dvije godine u predstečajnoj nagodbi, ali mu nije blokiran račun, pojašnjava Nejašmić.

"U knjižarama se trenutačno provodi redovna godišnja inventura, a postoji mogućnost da danas pošaljem dopis o zabrani prodaje knjiga hrvatskih nakladnika i traženje povrata dugova kako se ne bi pretrpjela veća šteta. Dug prema nakladničkom sektoru je oko 30 milijuna kuna, a ukupni dug oko 50 milijuna kuna", kaže Nejašmić.

Predsjednik Zajednice nakladnika očekuje da će rezultati pregovora s knjižarskim lancima, koji bi mogli preuzeti Algoritam, biti poznati danas poslijepodne.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.