30.03.2017 10:00
ZAGREB, 29. ožujka 2017. (Hina), SDP-ov zastupnik Branko Grčić zapitao se u srijedu kako je moguće da je dug Imunološkog zavoda, tvrtke koja ne funkcionira, od odlaska Vlade Zorana Milanovića narastao više nego dvostruko, odnosno sa 40 na sto milijuna kuna
.Kako je moguće da je dug rastao kad se plaće za Imunološki isplaćuju temeljem rezervacija iz državnog proračuna, a ne na teret Zavoda, zapitao se Grčić na prvoj sjednici saborskog Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog.

Na opasku Tomislava Panenića (Most) da su to "teške riječi za nešto što nije utvrđeno", odnosno da treba utvrditi kad je određeni dug nastao, SDP-ova Ana Komparić Devčić podsjetila je kako je iza Milanovićeve Vlade ostalo 40 milijuna kuna duga, a bivši ministar zdravstva Dario Nakić rekao je da su najveći vjerovnici Imunološkog HZZO i druge državne tvrtke.

Kad je riječ o dugu, postoji dobro oprobana strategija da se zaduži tvrtku da ju se može potjerati u stečaj, kaže Ivan Lovrinović (PH) i naglašava da povjerenstvo za Imunološki mora djelovati brzo, razumno i držati se argumenata.Imunološki bi mogao biti jedna od deset najperspektivnijih tvrtki u idućem desetljeću, procjenjuje Lovrinović koji glavnim problemom Zavoda označava njegovu vrijednost "koju se nastoji uništiti".

Zanima nas budućnost Imunološkog, no povjerenstvo mora utvrditi što se događalo niz ranijih godina, zašto je tako važna institucija dovedena u današnju situaciju, kaže Goran Dodik (HDS).

Istražno povjerenstvo prihvatilo je poslovnik o radu u koji je, na inicijativu Kažimira Varge (SDMH), ušlo da će Povjerenstvo odlučivati natpolovičnom većinom svojih članova, a ne većinom glasova nazočnih. Kako ima 15 članova, povjerenstvu će za odluke trebati osam ruku.Iz poslovnika je izbrisana odredba da povjerenstvo utvrđuje odgovornost za stanje u Imunološkom.

Povjerenstvo može utvrđivati činjenice, prikupljati informacije, teško može utvrđivati odgovornost, kaže Grčić sa čime se suglasio Silvano Hrelja (HSU) koji zagovara da se utvrde i okolnosti koje su prethodile Vladinoj odluci iz 2015. da se trgovačko društvo Imunuloški zavod pretvori u javnu ustanovu.

Članovi povjerenstva dogovorili su se o budućim koracima, prvo će proučiti dokumente kako bi mogli utvrditi popis osoba koje će pozivati. Među njima bi, kaže Komparić Devčić, trebali biti svi ministri zdravstva od 90-e, predsjednici nadzornih odbora, ljudi koji su vodili tvrtku itd.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.