21.03.2017 12:59
ZAGREB, 21. ožujka 2017. (Hina), Radnici Brodarskog instituta upozorili su u utorak da tom jedinom tehničkom institutu od strateškog interesa za Hrvatsku, koji je u isključivom državnom vlasništvu, zbog alarmantne krize u poslovanju prijeti skori stečaj i likvidacija, stoga od Vlade traže da hitno osigura kontinuitet poslovanja.
Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević upozorio je na konferenciji za novinare da radnici nisu primili tri plaće, a danas ističe rok kada bi Uprava trebala po sili zakona otvoriti stečajni postupak.Budući da su tri ministarstva, odnosno Vlada, uključena u upravljanje tvrtkom zahtijevamo da se ne otvara stečaj dok Vlada jasno ne kaže što želi s Brodarskim institutom, izjavio je Dragičević.

Sindikat traži da država subvencionira znanstveni rad dok se ne stabilizira poslovanje i maksimalno pomogne Institutu da nastavi poslovanje, rekao je Dragičević podsjetivši da u Institutu postoji bazen za ispitivanje hidrodinamike broda, jedini takav na prostoru jugositočne Europe i jedan od najmodernijih u Europi.

Stečaj se može izbjeći samo hitnom intervencijom

Radnici su upozorili da se stečaj zbog blokade računa i neisplate plaća može izbjeći isključivo hitnom intervencijom. Račun Instituta blokiran je od 30. prosinca, radnicima nisu isplaćene tri plaće, a nakon više od dva mjeseca poslovanje je potpuno onemogućeno. Uprava nije uspjela pronaći rješenje za nastavak poslovanja pa je jasno da se u rješavanje problema mora uključiti i vlasnik, ističu radnici.

Nadzorni odbor raspušten je 21. veljače zbog isteka mandata, Skupštinu čine tri ministra - znanosti i obrazovanja, gospodarstva te obrane, a izravno je uključeno i Ministarstvo državne imovine. Iako su u ministarstvima započele aktivnosti, zbog malo vremena na raspolaganju radnici su se pismeno obratili premijeru Andreju Plenkoviću. O uspješnosti Uprave govori i to što do danas nisu uspjeli predati zahtjev za naknadu plaće u visini minimalnog iznosa plaće Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja, kažu ogorčeni radnici. 

Nekad eminentna znanstvena institucija na području brodogradnje, obrane i energetike, danas zbog pravnog statusa nema mogućnost financiranja znanstvene infrastrukture korištenjem EU fondova, kao ni pristup fondovima za istraživanje i razvoj.Dugogodišnje zanemarivanje Instituta, kao i začarani krug neefikasnih Uprava i neaktivnih Nadzornih odbora, stvorilo je kontinuitet lošeg poslovanja i odluka.

Time je u proteklih 12 godina temeljni kapital umanjen za 30 milijuna kuna, stručni se kadar smanjio za više od trećine, a znanstveni se doprinos sveo na minimum.Odlazak preostalih radnika iz Instituta značio bi prestanak rada laboratorija i njihovo trajno gašenje, upozorili su zaposlenici Brodarskog instituta.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.