22.02.2017 08:02
ZAGREB, 21. veljače 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zaključivanju stečajnog postupka nad Abecedom demokracije, političkom strankom koja je pristupanjem zastupnika Ivana Pernara nakratko bila parlamentarna, te će se nakon pravomoćnosti rješenja ta politička stranka brisati iz registra. 
 Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u kojem su se još u siječnju prošle godine pozivali zastupnici te političke stranke s nešto više od 1500 kuna duga da u roku od osam dana prijave popis imovine i obaveza, a vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se zastupnici Abecede demokracije i njihovi vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, Trgovački sud je ustanovio da je ta stranka nesposobna za plaćanje te  je po službenoj dužnosti donio rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka. 

Protiv rješenja o zaključenju stečaja Abecede demokracije dopuštena je žalba Visokom trgovačkom sudu u roku od osam dana. Abeceda demokracije upisana je u registar političkih stranaka u listopadu 1995. kao 99. stranka u Hrvatskoj, a predsjednik joj je Stjepan Vujanić. 

U studenome prošle godine ta je dotad izvanparlamentarna stranka postala poznata kada je Ivan Pernar iz Živog zida prešao u njezine redove navodeći da to čini jer "Ministarstvo uprave nije željelo registrirati stranku Jedina opcija". Predsjednik Abecede demokracije Stjepan Vujanić  u tadašnjim javnim istupima nije krio zadovoljstvo što se Pernarovim pristupom ta stranka napokon vodi kao parlamentarna i to nakon punih 21 godinu od osnivanja.  Vujanić je tada, govoreći o Pernaru za Tportal, rekao kako mu je jednog dana došao kući i rekao da želi postati član stranke. 

"Nismo ništa pitali, rekli smo da je to za nas kompliment i ponudili mu da on bude predsjednik", rekao je Vujanić dodajući da je Pernar "fino odgojeno dijete".  Zahvaljujući tom i političkom transferu, Abeceda demokracije dobila je iz proračuna nešto više od 65.000 kuna. Tim novcem, najavljivao je Vujanić, podmirit će se osnovne potrebe stranke – tražit će se prostor za najam, "možda nabaviti pokoje računalo i putem studentskog servisa angažirati djelatnik, a moguće je i da će Ivan Pernar kao saborski zastupnik imati određene troškove". 

Zastupnik Ivan Pernar izabran je u Hrvatski sabor u 6. izbornoj jednici kao zastupnik Živog zida, kratko je bio zastupnik Abecede demokracije, a nakon 12. siječnja 2017., kada je po saborskim podacima o zastupniku prestao biti članom Abecede demokracije, nastavio je obnašati zastupničku dužnost kao član stranke Živi zid.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa