10.02.2017 07:16
ZAGREB, 9. veljače 2017. (Hina), Visoki trgovački sud (VTS) važio je žalbu Keruma d.o.o, temeljne tvrtke poduzetnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, na odluku prvostupanjskog suda kojom je bilo odbijeno sklapanje predstečajne nagodbe te tvrtke s više od 800 milijuna duga pa će se o tome odlučivati u ponovljenom postupku.
"U ponovnom postupku prvostupanjski sud će otkloniti nepravilnosti i nezakonitosti na koje mu je ukazano ovim rješenjem i ponovno utvrditi jesu li ispunjene sve pretpostavke Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za sklapanje predstečajne nagodbe i može li odobriti te nagodbe u onom sadržaju kakav predlaže dužnik", navodi se u sudskom rješenju.

U obrazloženju pobijanog rješenja stoji da je predstečajna nagodba Keruma d.o.o bila sklopljena u srpnju 2014., ali da je Hypo banka na to rješenje uložila žalbu na temelju koje je Visoki trgovački sud ukinuo rješenje o sklapanju nagodbe i predmet vratio prvostupanjskom sudu.

U ponovljenom je, pak, postupku prvostupanjski sud u kolovozu prošle godine pozvao dužnika Keruma da dostavi nacrt predstečajne nagodbe i plan financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke. No, nakon pregleda dostavljene dokumentacije taj je sud zatražio i dostavu novog, izmijenjenog plana restrukturiranja, što je Visoki trgovački sud proglasio nepravilnim, odnosno nezakonitim.

"Prvostupanjski sud ne može pozivati dužnika da dostavi neki drugi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji nije prihvaćen pred nagodbenim vijećem, o kojem vjerovnici nisu glasovali i koji nije utvrđen u postupku predstečajne nagodbe", ističe se u rješenju VTS-a.

Kerum d.o.o, nekad temeljna trvtka poslovnog carstva Željka Keruma i njegove obitelji, prema medijskim napisima iz 2012. imala je više od 855 milijuna kuna duga – odnosno kreditnih obaveza, od čega čak 540 milijuna kuna duga bankama i financijskim institucijama, a uz to je bilo navedeno i dugovanje državi za porez od 22 milijuna kuna.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.