06.02.2017 10:00
ŠIBENIK, 6. veljače 2017. (Hina), Trgovački sud pokrenuo je stečajni postupak nad šibenskim poduzećem Rivijera na zahtjev Fine zbog neprekidne blokade računa od 446 dana i nepodmirenih obveza od preko 41,5 milijuna kuna.
Sud je pozvao vjerovnike da svoje tražbine prijave u roku od 60 dana te zakazao ročište za 3. svibnja kad će ta potraživanja biti ispitana i eventualno priznata. Za stečajnog upravitelja imenovan je Ivica Matas, a Trgovački je sud utvrdio da Rivijera u vlasništvu ima imovinu i to nekretnine, dionice te pokretnine čijom bi se prodajom mogli namiriti troškovi stečajnog postupka i vjerovnici s obzirom da je poduzeće nesposobno za plaćanje i ne može ispunjavati svoje obveze.

Većinski vlasnik Rivijere d.d. je Ivo Dean kojeg su zajedno sa suprugom šibenska policija, Županijsko državno odvjetništvo i tzv. porezni Uskok pri Ministarstvu financija lani u ožujku osumnjičili za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza. Ukupna šteta za koju se terete iznosi preko 70 milijuna kuna, od čega je za oko 23 milijuna kuna navodno oštećen državni proračuna, a za ostatak Rivijera i hotel Imperijala iz Vodica.

Istražitelji sumnjaju da su raznim malverzacijama iz hotela Imperijal izvukli više od 38 milijuna kuna, prodajući dionice hotela po cijeni višoj od tržišne, a pri tom nisu uplatili porez čime su oštetili državni proračun za oko 22 milijuna. Nezakonito prikazanom dobiti društva Rivijera je tijekom 2009. i 2010. isplatila dividende dioničarima u iznosu od gotovo 8,5 milijuna kuna od čega je Ivi Deanu uplaćeno gotovo sedam milijuna kuna.

Kako na taj iznos nije obračunao porez na dohodak od kapitala Dean je državni proračun oštetio za 1,4 milijuna kuna. Svoja potraživanja od Rivijere do sad su prijavili Jadranska banka i to 4,5 milijuna kuna temeljem Ugovora o dugoročnom kreditu, Porezna uprava kojoj Rivijera duguje 2,6 milijuna kuna te švicarski NLB koji potražuje čak 5,2 milijuna švicarskih franaka.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.