28.01.2017 12:00
ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se otvara stečajni postupak nad Mesnicama Fiolić, tvrtkom bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, a za 26. travnja zakazao je ročište na kojem će ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke s više od 47 milijuna kuna utvrđenog duga.

U sudskom rješenju pozivaju se i vjerovnici da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici Davorki Huljev.Određen je i upis zabilježbi nad nekretninama Mesnica Fiolić u zemljišnim knjigama, među kojima su i zgrade i zemljišta u središtu Zagreba, ali i tvorničke hale, proizvodni pogoni i pomoćnih objekti u Hrvatskoj Dubici i Strošincima.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine za pokretanje stečajnog postupka u kolovozu prošle godine u kojem se navodilo da su Mesnice Fiolić do kolovoza 2015. imale evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 47.68 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana.

Nakon toga je bilo održano sudsko ročište radi rasprave o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka te je bilo naloženo zastupnicima Mesnica Fiolić da dostave izvješće o financijsko - gospodarskom stanju tvrtke, a na temelju njihova izvješća u listopadu prošle godine ispostavilo se da Mesnice Fiolić imaju dovoljno imovine za podmirenje troškova stečajnog postupka.

Na raspravi krajem prošle godine direktorica Mirjana Fiolić i punomoćnik tvtke izjavili su da se ne protive otvaranju stečajnog postupka. Mesnice Fiolić tvrtka je osnovana 1992., temeljni kapital joj je 18,7 milijuna kuna, kao osnivač navodi se Stjepan Fiolić, a direktorica njegova supruga Mirjana.

Problemi Mesnica Fiolić započeli su nakon što je Stjepan Fiolić bio uhićen u travnju 2012. zbog afere Planinska. Prema tvrdnjama tužiteljstva, na nagovor tadašnjeg premijera Ive Sanadera početkom 2009. Fiolić je zgradu u vlasništvu Mesnica Fiolić za 79,9 milijuna kuna, odnosno po cijeni dvostruko većoj od tržišne, prodao Ministarstvu regionalnog razvoja, pri čemu je državni proračun navodno oštećen za 37,9 milijuna kuna. 

Dvije godine kasnije, prema medijskim napisima, Mesnice Fiolić počele su ostvarivati gubitak, zatvorile su gotovo sve mesnice u Zagrebu i okolici, a firma je nakon ostvarenih 66 milijuna kuna prihoda u 2012. u 2014. i 2015. ostvarila gubitak veći od 15 milijuna kuna. Presuda za aferu Planinska u travnju ove godine bila je odgođena, a tijekom procesa Fiolić je priznao da je Sanaderu nakon te prodaje zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici odnio 10 milijuna kuna i milijun eura provizije. Nastavak suđenja najavljen je za veljaču.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.