24.01.2017 08:10
RIJEKA, 19. siječnja 2017. (Hina), Nezavisni kandidat za riječkoga gradonačelnika Hrvoje Burić u četvrtak je na konferenciji za novinare svoje liste pod nazivom "Rijeka budućnosti" ustvrdio da riječka tvrtka "Energo" prevelikim računima za toplinsku energiju potkrada Riječane te je najavio da će zatražiti smanjenje fiksne naknade, kao dijela računa, za 50 posto.

Hrvoje Burić je naglasio da Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj, a da, odobrenjem Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), "Energo" ima najviši koeficijent za izračun fiksne naknade u državi.Novcem iz fiksne naknade ranije su se održavale toplinske podstanice u zgradama, a promjenom nadležnog zakona taj je trošak prebačen na suvlasnike, odnosno stanare, a da iznos fiksne naknade nije umanjen, kazao je Burić.

Upozorio je i da riječka privatna tvrtka "Ri-stan" obavlja objedinjenu naplatu troškova stanovanja za komunalna društva, uključujući "Energo", iako bi građani morali plaćati račune izravno Energu. Nepoznato je, kaže, koliko Ri-stan ubire i koliko uplaćuje Energu.

Od fiksne naknade za toplinsku energiju, po nekim je procjenama, u proteklih 11 godina sakupljeno 185 milijuna kuna od čega je oko 55 milijuna utrošeno na plaće zaposlenih u Energu, a 28 na investicijsko održavanje pa ostaje nejasno gdje je nestalo ostalih 100 milijuna kuna, naveo je Burić.

Najavio je slanje dopisa HERA-i s pitanjima zbog čega je Energu odobrena izuzetno visoka fiksna naknada, zbog čega se još dopušta plaćanje računa preko Ri-stana, a ne izravno Energu te zbog čega je u Sloveniji osjetno niža cijena toplinskog grijanja za građane nego u Hrvatskoj.

Hrvoje Burić kazao je da je namjera njegove liste da razotkrije sustav poslovanja riječkih komunalnih društava, interesne skupine i umrežavanje "s ciljem pljačke građana".Takav način upravljanja komunalnim sustavom uništio je riječko gospodarstvo i doveo do iseljavanja desetak tisuća stanovnika iz grada, ustvrdio je Burić.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.