24.01.2017 08:10
RIJEKA, 19. siječnja 2017. (Hina), Nezavisni kandidat za riječkoga gradonačelnika Hrvoje Burić u četvrtak je na konferenciji za novinare svoje liste pod nazivom "Rijeka budućnosti" ustvrdio da riječka tvrtka "Energo" prevelikim računima za toplinsku energiju potkrada Riječane te je najavio da će zatražiti smanjenje fiksne naknade, kao dijela računa, za 50 posto.

Hrvoje Burić je naglasio da Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj, a da, odobrenjem Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), "Energo" ima najviši koeficijent za izračun fiksne naknade u državi.Novcem iz fiksne naknade ranije su se održavale toplinske podstanice u zgradama, a promjenom nadležnog zakona taj je trošak prebačen na suvlasnike, odnosno stanare, a da iznos fiksne naknade nije umanjen, kazao je Burić.

Upozorio je i da riječka privatna tvrtka "Ri-stan" obavlja objedinjenu naplatu troškova stanovanja za komunalna društva, uključujući "Energo", iako bi građani morali plaćati račune izravno Energu. Nepoznato je, kaže, koliko Ri-stan ubire i koliko uplaćuje Energu.

Od fiksne naknade za toplinsku energiju, po nekim je procjenama, u proteklih 11 godina sakupljeno 185 milijuna kuna od čega je oko 55 milijuna utrošeno na plaće zaposlenih u Energu, a 28 na investicijsko održavanje pa ostaje nejasno gdje je nestalo ostalih 100 milijuna kuna, naveo je Burić.

Najavio je slanje dopisa HERA-i s pitanjima zbog čega je Energu odobrena izuzetno visoka fiksna naknada, zbog čega se još dopušta plaćanje računa preko Ri-stana, a ne izravno Energu te zbog čega je u Sloveniji osjetno niža cijena toplinskog grijanja za građane nego u Hrvatskoj.

Hrvoje Burić kazao je da je namjera njegove liste da razotkrije sustav poslovanja riječkih komunalnih društava, interesne skupine i umrežavanje "s ciljem pljačke građana".Takav način upravljanja komunalnim sustavom uništio je riječko gospodarstvo i doveo do iseljavanja desetak tisuća stanovnika iz grada, ustvrdio je Burić.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.