04.01.2017 07:45
ZAGREB, 3. siječnja 2017. (Hina), Financijska agencija (Fina) je nakon obustave postupka predstečajne nagodbe podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Finiens nekretninama, tvrtkom Petra Šole optuženog u aferi Karlovačka banka, kojoj je još u veljači prošle godine bio utvrđen dug od čak 154,1 milijuna kuna.
Početkom prosinca 2016. bio je obustavljen postupak predstečajne nagodbe pokrenut u svibnju zbog, kako se u rješenju navodi, zakonskih razloga za otvaranje stečajnog postupka. Najnoviji prijedlog Fine uslijedio je deset mjeseci nakon oglasa Trgovačkog suda kojim su se pozivali vjerovnici Finiens nekretnina da predlože otvaranje stečajnog postupka, ali i zastupnici te tvrtke da predaju ovjeren popis imovine i obveza.

Finiens nekretnine tvrtka je za poslovanje s nekretninama i građevinarstvo osnovana 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i kojoj je jedini osnivač i direktor Petar Šola, najmlađi sin Marije Šole – prvooptužene u aferi Karlovačka banka. Uz ime Petra Šole navodi se i povezanost s čak 13 tvrtki u kojima je član uprave, osnivač ili direktor. Među njima su i Opatovina projekt, Clarus Primus i Vendita koje se u optužnici u aferi Karlovačka banka navode kao društva preko kojih su optuženici izvlačili novac.

Zbog nezakonitog plasiranja više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke Uskok je u prosincu 2014. podigao optužnicu protiv Marije Šole, njenih sinova Sandija, Petra i Tomislava te još pet osoba i tri tvrtke.Optužnica je potvrđena u travnju prošle godine nakon što je obrana tražila izdvajanje dijela dokaza koje su smatrali nezakonitima. No, njihovi su prijedlozi odbijeni na Županijskom, a potom i Vrhovnom sudu.

Uz Mariju Šolu, poznatu poduzetnicu i stečajnu upraviteljicu više tvrtki te njenih sinova od kojih je najpoznatiji Sandi Šola bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, optužnicom su obuhvaćeni poduzetnik Drago Brekalo, bivša članica uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke Josip Kovač, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić te poznati neurokirurg Josip Paladino.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.