21.12.2016 08:00
ZAGREB, 20. prosinca 2016. (Hina) - Sastanak predstavnika sindikata iz splitskog Dalmacijavina s ministrom financija Zdravkom Marićem radi pronalaženja rješenja za naplatu radničkih potraživanja u stečaju završio je u utorak bez jasnog zaključka, uz uputu predstavnicima sindikata da prijedlog nagodbe upute Državnom odvjetništu (DORH).

"Nakon sastanka s ministrom financija i njegovim suradnicima relativno je teško rezimirati što je zaključeno", izjavio je novinarima predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Sindikalci će prijedlog da država kao vjerovnik ustupi svoja potraživanja nastala u stečajnom postupku u korist radnika uputiti DORH-u uz zamolbu da Vlada i DORH što prije zauzmu konačan stav o tom prijedlogu. "Nekretnina na pomorskom dobru argument  je zašto sindikati traže nagodbu", naglasio je Matijašević. Riječ je o zgradi u splitskoj  trajektnoj luci koja je Dalmacijavinu oduzeta prije stečaja , a Dalmacijavino nije dobilo naknadu za to. Predsjednik Sindikata poljoprivrede Denis Paradiš ističe da je riječ o kompleksnom problemu koji traje godinama i neće ga biti jednostavno riješiti.  

Zbog različitih podataka iz vremena prije i za vrijeme stečaja Dalmacijavina,  Paradiš nije mogao precizirati koliko radnika nije naplatilo potraživanja i o kojem je iznosu riječ. Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat najavio je da će sindikati, ako se ne nađe rješenje, organizirati prosvjed na Markovu trgu."Dva puta smo najavljivali prosvjed u Zagrebu i od toga odustajali. No, ako ne dođe do nikakvog rješenja, doći ćemo na Markov trg", kazao je Bucat istaknuvši da su pritisnuti rokovima i da će kupovnina za imovinu Dalmacijavina, koja leži na Trgovačkom sudu u Splitu, vrlo brzo morati biti podijeljena. Ministar državne imovine Goran Marić, iako je bilo najavljeno, nije sudjelovao na sastanku s predstavnicima sindikatima, već ga je zamijenio njegov predstavnik. Dalmacijavino je nakon dvije godine i 11 pokušaja prodaje, te s početnom cijenom od 281 milijuna kuna, prodano u veljači 2015. godine za 70,5 milijuna kuna Marinku Zadri, to jest njegovoj tvrtki Oštrc.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.