24.11.2016 07:25
ZAGREB, 23. studenoga 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim nalaže direktoru Presvjetle j.d.o.o Damir Premužiću, jednom od osumnjičenih u Uskokovoj istrazi pranja više od 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata, da u roku od osam dana preda popis imovine i obaveza svoje tvrtke sa 7,1 milijuna kuna utvrđenog duga.
Premužiću je sud naložio i da u roku od osam dana uplati 15.000 kuna predujma za otvaranje stečajnog postupka Presvjetle j.d.o.o., a ako to ne učini prijeti mu prisilna naplata kazne u parničnom postupku. Sud je zbog naplate tog predujma odredio i ovrhu sa svih Premužićevih računa i oročenog novca, a podredno i cjelokupne imovine prema propisima o prisilnoj naplati poreza.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Financijska agencija (Fina) u ožujku predložila otvaranje stečajnog postupka nad Presvjetlom j.d.o.o. zbog duga od 7,13 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana. Premužić je tu tvrtku registriranu u zagrebačkoj četvrti Kozari bok osnovao u kolovozu 2014. s 10 kuna temeljnog kapitala, a kao glavna djelatnost navodi se priprema hrane i usluživanje pića i napitaka.

Osim Presvjetle j.d.o.o. Premužić se navodi i kao osnivač ili direktor još devet tvrtki među kojima je i Bonto plus registrirana za proizvodnju i prodaju plemenitih metala.Upravo zbog svojih tvrtki Premužić se našao na meti Uskoka u istrazi o pranju 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata. Organizirana skupina koju su vodili otac i sin Ante i Luka Gale, prema Uskokovim je tvrdnjama, okupila mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata.

Jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali, prema pisanju medija, povezana je s američkom istragom protiv jednog peruanskog narko kartela.Organizatori skupine su, prema Uskokovom priopćenju, u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit 'poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove'.

Prema pisanju Jutarnjeg lista novac je na kraju znao biti prefakturiran i u tvrtke beskućnika koje su okrivljenici nalazili da figuriraju kao direktori, a zapravo nisu imali nikakve formalne ovlasti u tvrtkama.Uz Antu i Luku Gale te Premužića, Uskokovom su istragom obuhvaćeni Antonijo i Pejo Ivić, Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petar Lugujan, Goran Tuška i Dinko Šutalo.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.