24.11.2016 07:25
ZAGREB, 23. studenoga 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim nalaže direktoru Presvjetle j.d.o.o Damir Premužiću, jednom od osumnjičenih u Uskokovoj istrazi pranja više od 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata, da u roku od osam dana preda popis imovine i obaveza svoje tvrtke sa 7,1 milijuna kuna utvrđenog duga.
Premužiću je sud naložio i da u roku od osam dana uplati 15.000 kuna predujma za otvaranje stečajnog postupka Presvjetle j.d.o.o., a ako to ne učini prijeti mu prisilna naplata kazne u parničnom postupku. Sud je zbog naplate tog predujma odredio i ovrhu sa svih Premužićevih računa i oročenog novca, a podredno i cjelokupne imovine prema propisima o prisilnoj naplati poreza.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Financijska agencija (Fina) u ožujku predložila otvaranje stečajnog postupka nad Presvjetlom j.d.o.o. zbog duga od 7,13 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana. Premužić je tu tvrtku registriranu u zagrebačkoj četvrti Kozari bok osnovao u kolovozu 2014. s 10 kuna temeljnog kapitala, a kao glavna djelatnost navodi se priprema hrane i usluživanje pića i napitaka.

Osim Presvjetle j.d.o.o. Premužić se navodi i kao osnivač ili direktor još devet tvrtki među kojima je i Bonto plus registrirana za proizvodnju i prodaju plemenitih metala.Upravo zbog svojih tvrtki Premužić se našao na meti Uskoka u istrazi o pranju 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata. Organizirana skupina koju su vodili otac i sin Ante i Luka Gale, prema Uskokovim je tvrdnjama, okupila mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata.

Jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali, prema pisanju medija, povezana je s američkom istragom protiv jednog peruanskog narko kartela.Organizatori skupine su, prema Uskokovom priopćenju, u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit 'poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove'.

Prema pisanju Jutarnjeg lista novac je na kraju znao biti prefakturiran i u tvrtke beskućnika koje su okrivljenici nalazili da figuriraju kao direktori, a zapravo nisu imali nikakve formalne ovlasti u tvrtkama.Uz Antu i Luku Gale te Premužića, Uskokovom su istragom obuhvaćeni Antonijo i Pejo Ivić, Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petar Lugujan, Goran Tuška i Dinko Šutalo.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.