23.11.2016 07:35
TROGIR, 22. studenog 2016. (Hina), Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je Viaduktu dao rok od osam dana za jamstvo završetka gradnje mosta kopno-otok Čiovo do 15. lipnja 2017. godine, a ako to izostane moguć je raskid ugovora.
Butković se u utorak u Trogiru sastao s predstavnicima gradske uprave i Hrvatskih cesta, a na sastanku na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju realizacije projekta mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim i spojnim cestama, bio je nazočan i predstavnik tvrtke Viadukt.

"Sastanak je bio buran i dramatičan, jer zbog problema s izvođačem radova most neće biti završen do kraja ove godine kako je to bilo ugovorom planirano. Izvođaču radova dali smo rok od osam dana da se zbroji i odgovori nam te dadne garancije kako će završiti gradnju mosta do novog roka - 15. lipnja 2017. godine", izjavio je Butković nakon sastanka.

Ako u tih osam dana izostanu odgovor i garancija, razmotrit ćemo sve varijante, među kojom i raskid ugovora, ali i neke druge, dodao je.Najavio je kako će se 5. ili 6. prosinca u Trogiru ponovno održati sastanak te će se tada vidjeti kakav će se izlaz naći iz sadašnje situacije i poteškoća.

Butković je rekao i kako su problemi s kojima se suočava Viadukt "dosta veliki", ali nije želio navesti o kojim problemima se radi, rekavši kako postoji ugovor po kojem je gradnja Čiovskog mosta trebala biti završena do kraja 2016. godine te da se gradnja financira s 85 posto iz fondova EU-a. "Ako situacija s gradnjom mosta ovakvim tempom i pristupom bude i dalje, upitno je hoće li biti završen i do novog roka 15. lipnja sljedeće godine, ali mi ćemo učiniti sve da taj rok bude ispoštovan", poručio je ministar.

Naglasio je kako odgovornost za kašnjenje nije na Hrvatskim cestama, nadzoru, Gradu Trogiru, ni projektantu koji su "saveznici ovog projekta" već je odgovornost isključivo na izvođaču radova.Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić novinarima je rekao kako se radi o "internim problemima" izvođača radova. "To je problem kojeg imaju s dobavljačem čeličnih konstrukcija i zapali su u teškoće s dobavljačima iz Makedonije. To su problemi koji traju duže, ali sada su eskalirali", kazao je Škorić.

Hrvatske ceste su kao investitor gradnje Čiovskog mosta napravile sve da spase financiranje tog projekta te su ga "fazirale" tako da ga mogu prebaciti u sljedeće operativno razdoblje, ustvrdio je Škorić. Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić je upozorio kako od završetka gradnje Čivoskog mosta ovise perspektive razvoja turizma na trogirskom području, na koje svake godine dolazi 15 posto turista više nego prethodne te se stvaraju prometne gužve koje će biti prevladane izgradnjom mosta.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa