18.11.2016 09:14
ZAGREB, 18. studenoga 2016. (Hina), Trgovački sud u Osijeku objavio je oglas u kojem se poziva nekadašnja savjetnica predsjednika Franje Tuđmana i čelnica DC-a Vesna Škare Ožbolt da kao bivša predsjednica Hrvatske udruge dioničara (HUD) do 2014. u roku od petnaest dana preda popis imovina i obaveza te udruge kojoj je u predstečajnom postupku utvrđen dug od oko 6500 kuna.
U sudskom oglasu pozivaju se i vjerovnici HUD-a da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka i uplate 10.000 kuna predujma za pokriće troškova, a ne odazovu li se zastupnici i vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju skraćenog stečajnog postupka.Hrvatska udruga dioničara osnovana je u studenome 2010.

U registru se navodi da joj je predsjednica u četverogodišnjem mandatu bila Vesna Škare Ožbolt, a potpredsjednik ekonomski novinar, analitičar i publicist Ratko Bošković. Kao cilj HUD-a sa sjedištem u zagrebačkoj Masarykovoj ulici navodila se zaštita malih dioničara te okupljanje postojećih i potencijalnih dioničara i udjelničara trgovačkih društava i uzajamnih investicijskih fondova.

Osim toga, u opisu djelatnosti navodilo se organiziranje zajedničkog djelovanje na zaštiti i promaknuću prava interesa članova, kao i organiziranje informiranja i edukacije članova.U rijetkim javnim istupima kao potpredsjednik HUD-a Ratko Bošković naglašavao je kako ta udruga dioničarima želi stvoriti dioničarima prostor za okupljanje, razgovor, razmjenu iskustava s namjerom dati "dioničarstvu stvarna lica, da dioničari ne budu samo anonimni špekulanti u kompjutorskom sustavu, nego ljudi od krvi i mesa".

Osim toga, kao cilj HUD-a navodio je i da dioničari kao "kolektiv dobiju političku težinu, da se mogu postaviti kao društvena skupina prema posrednicima na tržištu kao što su brokeri, burza, upravitelji fondova, prema regulatoru, Hanfi, i prema državi".HUD je poznat i po oštrom protivljenju izmjena i dopuna Zakona o preuzimanju dioničkih društava 2012. kada su u rijetkom javnom istupu nastupili zajedno s Udrugom malih dioničara Liburnia Riviera Hotela.

Vesna Škare Ožbolt za Hinu je potvrdila da ta udruga nije aktivna od 2014., a Ratko Bošković rekao je da, prema njegovim spoznajama, HUD nema dug u navedenom iznosu te kako će eventualna dugovanja udruge biti plaćena.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.