18.11.2016 09:14
ZAGREB, 18. studenoga 2016. (Hina), Trgovački sud u Osijeku objavio je oglas u kojem se poziva nekadašnja savjetnica predsjednika Franje Tuđmana i čelnica DC-a Vesna Škare Ožbolt da kao bivša predsjednica Hrvatske udruge dioničara (HUD) do 2014. u roku od petnaest dana preda popis imovina i obaveza te udruge kojoj je u predstečajnom postupku utvrđen dug od oko 6500 kuna.
U sudskom oglasu pozivaju se i vjerovnici HUD-a da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka i uplate 10.000 kuna predujma za pokriće troškova, a ne odazovu li se zastupnici i vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju skraćenog stečajnog postupka.Hrvatska udruga dioničara osnovana je u studenome 2010.

U registru se navodi da joj je predsjednica u četverogodišnjem mandatu bila Vesna Škare Ožbolt, a potpredsjednik ekonomski novinar, analitičar i publicist Ratko Bošković. Kao cilj HUD-a sa sjedištem u zagrebačkoj Masarykovoj ulici navodila se zaštita malih dioničara te okupljanje postojećih i potencijalnih dioničara i udjelničara trgovačkih društava i uzajamnih investicijskih fondova.

Osim toga, u opisu djelatnosti navodilo se organiziranje zajedničkog djelovanje na zaštiti i promaknuću prava interesa članova, kao i organiziranje informiranja i edukacije članova.U rijetkim javnim istupima kao potpredsjednik HUD-a Ratko Bošković naglašavao je kako ta udruga dioničarima želi stvoriti dioničarima prostor za okupljanje, razgovor, razmjenu iskustava s namjerom dati "dioničarstvu stvarna lica, da dioničari ne budu samo anonimni špekulanti u kompjutorskom sustavu, nego ljudi od krvi i mesa".

Osim toga, kao cilj HUD-a navodio je i da dioničari kao "kolektiv dobiju političku težinu, da se mogu postaviti kao društvena skupina prema posrednicima na tržištu kao što su brokeri, burza, upravitelji fondova, prema regulatoru, Hanfi, i prema državi".HUD je poznat i po oštrom protivljenju izmjena i dopuna Zakona o preuzimanju dioničkih društava 2012. kada su u rijetkom javnom istupu nastupili zajedno s Udrugom malih dioničara Liburnia Riviera Hotela.

Vesna Škare Ožbolt za Hinu je potvrdila da ta udruga nije aktivna od 2014., a Ratko Bošković rekao je da, prema njegovim spoznajama, HUD nema dug u navedenom iznosu te kako će eventualna dugovanja udruge biti plaćena.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.