26.10.2016 12:01
ZAGREB, 26. listopada 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju stečaja nad Socijalističkom partijom Hrvatske (SPH), strankom nastalom iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) koju je vodio Stipe Šuvar, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja Socijalistička partija Hrvatske s 10.971 kuna utvrđenog duga brisati iz registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine i oglasa u rujnu kojom su se pozivali zastupnici SPH-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obveza stranke, ali i vjerovnici da u zakonskom roku predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se nitko od zastupnika SPH i vjerovnika stranke nije javio u predviđenim zakonskim rokovima, sud je donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju stečaja.

Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa osnovana je u 2004. i registrirana kao 174. politička stranka u Hrvatskoj nakon raskola na skupštini SRP-a. Kako se tada u medijima pisalo, nekoliko bivših članova SRP-a je osnovalo stranku kako bi proveli svojevrsnu političku oporuku čelnika Socijalističke radničke partije Hrvatske Stipe Šuvara koji je, kako se navodilo, prije smrti pokrenuo osnivanje nove stranke nezadovoljan opstrukcijom zaključaka skupštine SRP-a.

Za predsjednika SPH je na osnivačkoj skupštini stranke bio izabran Ivan Magdalenić, a kao sadašnji predsjednik u registru političkih stranaka navodi se Dejan Šipov. Kako se isticalo u programskoj deklaraciji, 'SPH se zalaže za socijalističku perspektivu Hrvatske i okuplja kršćanske i ekološke socijaliste i socijaldemokrate koji su za socijalizam, a ne samo za reformirani kapitalizam, te komuniste'.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa