19.10.2016 10:00
ZAGREB, 18. listopada 2016. (Hina), Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je odluka prvostupanjskog suda o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Odra servisom, tvrtkom za upravljanje i održavanjem zgrada kojoj je osnivač i direktor bivši političar Ivić Pašalić, zbog duga od 66.000 kuna iz rujna 2015. za koji Pašalić tvrdi da je već tada bio plaćen.
Odluka Visokog trgovačkog suda (VTS) uslijedila je nakon rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda iz ožujka u kojem se, osim iznosa dugovanja, navodi i da je Pašalićeva tvrtka do 1. rujna 2015. imala neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 538 dana te da nema zaposlenih.

Zastupnici Pašalićeve tvrtke u žalbi su tražili ukidanje rješenja navodeći da nije točno da je do 1. rujna 2015. Odra servis imala nešto više od 66.000 kuna duga dokazujući to potvrdom Porezne uprave od 31. kolovoza prošle godine u kojoj se navodi da je porezni dug po rješenju o ovrsi iz svibnja 2014. u cijelosti plaćen.

Visoki trgovački sud je u svom rješenju u lipnju, a objavljenom tek ovog tjedna na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa, istaknuo da ta dužnikova žalba nije osnovana utvrdivši da je pobijano rješenje pravilno i zakonito doneseno na temelju podneska Financijske agencije (Fine) iz prosinca prošle godine.

U rješenju VTS-a ističe se i da, sukladno zakonskim odredbama, ne proizlazi da sud donosi posebno rješenje o pokretanju stečajnog postupka nego da samo, nakon uvida u sudski registar, objavljuje oglas s propisanim sadržajem."U konkretnom slučaju, prvostupanjski sud je nepotrebno donio rješenje kojim utvrđuje da je pokrenut skraćeni stečajni postupak" ističe se u najnovijem sudskom rješenju i dodaje da, iako je donošenje pobijanog rješenja bilo nepotrebno, "ono žalitelja nije dovelo u nepovoljniji položaj" te je žalbu dužnika valjalo odbiti kao neosnovanu i potvrditi pobijano rješenje.

"Dakle, sud će nastaviti postupanje i ispitati jesu li ostvarene sve zakonom propisane pretpostavke za provedbu skraćenog stečajnog postupka, a koje trebaju biti ispunjene i u trenutku donošenja rješenja o zahtjevu", zaključuje se u sudskom rješenju.

Pašalić je za Hinu rekao da još nije upoznat s rješenjem Visokog trgovačkog suda, ali da je riječ o tvrtki koja je u mirovanju već dvije godine, nema blokiran račun, sudske sporove niti dugovanja jer je dug naveden u sudskom rješenju već prije bio podmiren.

Odra servis jedna je od četiri tvrtke kojima je u sudskom registru Pašalić upisan kao direktor. Tvrtku je 2006. osnovala Pašalićev Kapital konzalting, a stečajni problemi Odra servisa uslijedili su nakon predstečajne nagodbe Kapital konzaltinga sklopljene početkom 2014. nakon nagomilanih dugovanja i gotovo dvogodišnje blokade računa.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.