30.09.2016 07:40
ZAGREB, 29. rujna 2016. (Hina), V.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić izjavio je u četvrtak Hini da nema nikakvih novosti u vezi moguće nagodbe o 10,6 milijuna kuna koje HZZO-u duguje bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, supruge SDP-ova Miranda Mrsića, pa će zbog skore zastare predmeta najvjerojatnije morati arbitrirati sud.
Tvrtka Shire d.o.o. (donedavno Solpharm), koju je Šucbah Mrsić lani prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. HZZO-u duguje više od 10,6 milijuna kuna. Dorčić je potvrdio skoru mogućnost zastare cijeloga predmeta, te poručio da će poduzeti sve da se  to spriječi i barem dio potraživanja naplati. O zastari duga nastalog u razdoblju od 2010. do 2012. postoje različita pravna tumačenja, a po jednom od njih to će se dogoditi za svega nekoliko mjeseci, zbog čega će arbitražu najvjerojatnije morati preuzeti sud, rekao je Dorčić nakon otvorenja Konferencije Hospital Days.

Ovih se dana očekivalo i očitovanje farmaceutske kompanije Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., no HZZO-u nisu stigli nikakvi novi prijedlozi, kaže Dorčić koji je još 29. srpnja uputio tvrtki Shire d.o.o. dopis sa zahtjevom da se očituje stoji li još kod ponude iz prosinca prošle godine, po kojoj bi dug namirili u lijekovima kroz određeni broj godina.Po toj bi ponudi Shire HZZO-u kroz idućih 15 godina isporučio 451 bočicu lijeka Replagal, a kroz šest godina 13 bočica lijeka Elaprase, ukupne vrijednosti 6.338.000 kuna, što je nešto više od polovice ukupnog duga.

"U tom kontekstu poduzimamo sve što nam zakon omogućava i to je sve što možemo reći. Mi smo otvoreni za komunikaciju, no ništa konkretno od te tvrtke još nismo dobili“, ističe Dorčić. Zbog moguće zastare predmeta preostalo je malo vremena za dogovor, pa će HZZO na naplatu potraživanja najvjerojatnije ići sudskim putem. "Naša je obveza kao menadžmenta HZZO-a da zaštitimo imovinu Zavoda i posljedično cijele države i spriječimo odlazak tog predmeta u zastaru", poručuje Dorčić.

Zasad nije jasno zašto je taj dug nastao ni zašto već nije naplaćen s obzirom da je riječ o tvrtki s izvrsnim poslovnim rezultatima. Šucbah Mrsić osnovala je tvrtku Solpharm d.o.o. 2003. godine, a bavila se, uz ostalo, dovođenjem lijekova za rijetke bolesti međunarodnih farmaceutskih tvrtki na tržište Hrvatske i drugih zemalja srednje i istočne Europe.

Kontinuirano je bilježila rast prihoda, a lani je uprihodovala 21.099.900 kuna i ostvarila 6.869.700 kuna neto dobiti. Tvrtka zapošljava 13 osoba s prosječnom neto plaćom od 24.938 kuna i kao takvu ju je Šucbah Mrsić lani prodala Shireu Pharmaceuticals Ireland, kompaniji koju je do tada savjetovala i zastupala na hrvatskom tržištu. U Shireu je ostala na funkciji direktorice. Iz Shirea dosad nisu željeli odgovoriti na upite o detaljima vezanim uz dug HZZO-u, pozivajući se na poslovnu tajnu.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.