28.09.2016 07:45
ZAGREB, 27. rujna 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas stečajnog upravitelja TOZ Penkale, Tvornice olovaka Zagreb d.d. u stečaju kojim se objavljuje da će se diobom namirivati utvrđene tražbine vjerovnika prvog višeg isplatnog reda koje iznose nešto više od 7 milijuna kuna, ali i da će se te utvrđene tražbine namiriti iznosom od 3,86 milijuna kuna.
U sudskom oglasu ističe se i da je popis tražbina vjerovnika prvog višeg isplatnog reda koje se namiruju ovom diobom izložen u sobi stečajnog suca. Rok za prigovor na diobni popis imovine TOZ-a je osam dana, a počinje teći istekom 15 dana od objave tog popisa u Narodnim novinama. Objava oglasa uslijedila je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u listopadu prošle godine objavio rješenje o utvrđenju tražbina vjerovnika TOZ-a u iznosu od gotovo 46 milijuna kuna, a među kojima najviše potražuje Zagrebačka banka, čak 19,43 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja 89 vjerovnika u prvom višem isplatnom redu, među kojima i su radnici propale tvrtke, iznosila su nešto manje od 4,6 milijuna kuna. U drugom, višem isplatnom redu najviše su potraživale banke, oko 26 milijuna kuna, dugovanja prema Gradu Zagrebu iznosila su 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo financija potraživalo je 3,2 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu sredinom srpnja prošle godine donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala. Rješenje o otvaranju stečajnog postupka uslijedilo je nakon što je uprava TOZ Penkale u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a prema potvrdi Fine, utvrđeno je kako je račun te tvrtke u neprekidnoj blokadi 140 dana, a iznos blokade je 731.549 kuna.U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom srpnja.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je, zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale - po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.