06.09.2016 12:45
RIJEKA, 5. rujna 2016. (Hina), Skupština vjerovnika Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) odlučila je u ponedjeljak da se izradi stečajni plan i da se poduzeće, u kojem sada nema proizvodnje, pokuša izvući iz stečaja, izjavila je u ponedjeljak stečajna upraviteljica Višnja Rosenberg Volarić.

Stečajna upraviteljica kazala je to nakon prvog ispitnog i izvještajnog ročišta održanog danas na Trgovačkom sudu u Rijeci, dodavši da je osnovan Odbor vjerovnika, u kojem je po jedan predstavnik radnika, predstavnik najvećeg vjerovnika – države te predstavnik Uljanika. Prema izvješću stečajne upraviteljice, od  otvaranja stečaja tražbine su prijavila 132 vjerovnika, priznat je oko 51 milijun kuna tražbina, a imovina poduzeća procijenjena je na više od 40 milijuna kuna, od kojih se oko 30 milijuna odnosi na vrijednost nekretnina.

Na dan otvaranja stečaja , u svibnju ove godine, bilo je zaposleno 76 radnika, a svima su otkazani ugovori o radu. Priznato je oko 17 milijuna kuna tražbina prvog višeg isplatnog reda, od kojih se oko 15 milijuna kuna odnosi na tražbine radnika, a ostatak na Agenciju za osiguravanje radničkih potraživanja i državu za neplaćene doprinose.

Tražbine drugog višeg isplatnog reda priznate su u ukupnoj sumi od 34,5 milijuna kuna.  Brodogradiilište 3. maj prijavilo je tražbine osigurane založnim pravom od 8,4 milijuna kuna. TIBO, pak, potražuje ukupno oko 1,7 milijuna kuna, ali su ta potraživanja, prema procjeni stečajne upraviteljice upitna zbog financijskih teškoća partnera te zbog duga za doprinose kojeg tvornica ima prema državi.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.