01.09.2016 07:35
ZAGREB, 29. kolovoza 2016. (Hina), Hvarska hotelska kompanija Sunčani Hvar, godinu dana nakon sklapanja predstečajne nagodbe pred Trgovačkim sudom u Splitu, izvršila je prijevremeno namirenje preostalog dugovanja prema vjerovnicima utvrđenim kroz postupak te nagodbe, izvijestili su u ponedjeljak  iz te kompanije.
Ne navodeći iznose namirenih preostalih dugovanja niti nazive vjerovnika, iz Sunčanog Hvara podsjećaju da je planom financijskog restrukturiranja predviđeno pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala i dokapitalizacija dioničara po modelu pro rata, te sukladno predstečajnoj nagodbi isplata preostalih potraživanja prema vjerovnicima u ratama prema utvrđenim terminima otplate u narednih osam, odnosno petnaest godina.

"S obzirom da se prethodno, još početkom 2015., u Sunčanom Hvaru provelo smanjenje temeljnog kapitala i dokapitalizacija, time je u roku od samo godinu dana nakon sklapanja predstečajne nagodbe uspješno završen proces financijske konsolidacije", ističu iz Sunčanog Hvara. Za plaćanje vjerovnika iz predstečajne nagodbe napominju da je dijelom provedeno iz vlastitih sredstava, a dijelom iz zajma koji je odobren Sunčanom Hvaru temeljem ugovora o dugoročnom multivalutnom klupskom kreditu. 

Uspješnom provedbom financijskog plana i reprogramiranjem postojećih obveza, pak, omogućen je daljnji rast i razvoj, kao i svi preduvjeti za ostvarivanje prihoda s kojima je pokrenut novi investicijski ciklus, odnosno obnova hotela Pharos, koja je u potpunosti isplaćena vlastitim sredstvima. 

"Predstečajna nagodba, kao i cjelokupni program financijskog restrukturiranja podržan od većinskih dioničara - RH i slovačkog Prime Tourist Resortsa - te svih ostalih vjerovnika pokazala se kao pozitivno rješenje jer nam je omogućila završetak cjelokupne konsolidacije, nesmetano poslovanje i realizaciju planiranih projekata, koji su se pokazali krucijalnima za ponovno jačanje tvrtke i pozicioniranje na globalnom turističkom tržištu", naglašava predsjednica Uprave Gordana Tomičić.

Dodaje i da su u Sunčanom Hvaru ove godine ostvarili povijesno najbolju predsezonu, kao i da s obzirom na rezultate srpnja i kolovoza, te stanje rezervacija u rujnu i listopadu, očekuju i najdužu i najuspješniju sezonu."Novoobnovljeni i ovog ljeta otvoreni hotel Pharos znatno premašuje očekivanja i planom zadane financijske ciljeve, a cijela tvrtka bilježi rast noćenja od 22 posto te prihoda od 15 posto u odnosu na lani.

Sunčani Hvar time je dokazao kako predstečaj nije bio samo privremeno, već dugoročno rješenje za spas jedne perspektivne kompanije, čime je očuvano više stotina radnih mjesta te osiguran nesmetan razvoj kompanije ali i cjelokupne turističke ponude jedne od najtraženijih turističkih destinacija u Hrvatskoj“, poručila je Tomičić.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.