18.08.2016 08:02
LONDON, 18. kolovoza 2016. (Hina/Reuters), Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata.
STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,8 posto.Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,5 posto. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američki Fed neće tako skoro povećati ključne kamatne stope.Danima se špekuliralo da je povećanje kamata moguće već u rujnu. No, jučer je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati nove gospodarske pokazatelje prije povećanja kamata, premda neki smatraju da to treba učiniti uskoro.

"Jasno je da su dužnosnici Feda podijeljeni po pitanju kada bi se mogle povećati kamatne stope", kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.A to umanjuje mogućnost povećanja kamata, što pozitivno utječe na tržište dionica. Najviše je jutros, 12 posto, skočila cijena dionice Vestas Winda jer je taj danski proizvođač vjetroturbina u proteklom tromjesečju ostvario veću nego što se očekivalo operativnu dobit.

Dionica NN Group poskupila je, pak, 5,6 posto, nakon što je ta nizozemska osiguravajuća kuća ostvarila manji pad kvartalne dobiti nego što se očekivalo. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u godinu dana.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 1,6 posto, na 16.486 bodova, što je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.