18.08.2016 08:02
LONDON, 18. kolovoza 2016. (Hina/Reuters), Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata.
STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,8 posto.Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,5 posto. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američki Fed neće tako skoro povećati ključne kamatne stope.Danima se špekuliralo da je povećanje kamata moguće već u rujnu. No, jučer je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati nove gospodarske pokazatelje prije povećanja kamata, premda neki smatraju da to treba učiniti uskoro.

"Jasno je da su dužnosnici Feda podijeljeni po pitanju kada bi se mogle povećati kamatne stope", kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.A to umanjuje mogućnost povećanja kamata, što pozitivno utječe na tržište dionica. Najviše je jutros, 12 posto, skočila cijena dionice Vestas Winda jer je taj danski proizvođač vjetroturbina u proteklom tromjesečju ostvario veću nego što se očekivalo operativnu dobit.

Dionica NN Group poskupila je, pak, 5,6 posto, nakon što je ta nizozemska osiguravajuća kuća ostvarila manji pad kvartalne dobiti nego što se očekivalo. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u godinu dana.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 1,6 posto, na 16.486 bodova, što je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.