12.08.2016 12:00
ZAGREB, 12. kolovoza 2016. (Hina), Novinsko-izdavačka kuća Hanza Media, bivši Europapress Holding (EPH), podnijela je izvješće o ispunjenju plana predstečajne nagodbe i račun dobiti i gubitka u prvih šest mjeseci ove godine u kojem se ističe minimalna dobit od 148.723 kuna, ali i značajno povećanje kratkoročnih obaveza sa 24,7 na 69,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.
Prema izvješću o poslovanju te medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića, kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima – uglavnom medijskim tvrtkama koje su nekada poslovale u sklopu EPH, povećane su s 10,3 na čak 37,1 milijuna kuna, a ukupne dugoročne obaveze povećane su sa 182,5 na 223,3 milijuna kuna. U izvješću se navodi i značajno povećanje prihoda Hanza Medije, ali povećanje troškova osoblja sa 5,4 na čak 37,3 milijuna kuna. Prema bilanci, ukupna aktiva te medijske kompanije povećana je sa 416,6 na 447,4 milijuna kuna.

Posljednje financijsko izvješće prvo je objavljeno nakon prošlomjesečne promjene imena EPH u Hanza Media i oglašene prodaje zgrade u kojoj je sjedište te kompanije u zagrebačkoj Koranskoj ulici. Osim novog naziva i oglašene prodaje sjedišta kompanije koju provodi Hetta Asset Resolution Hrvatska (bivši Hypo), prošlog mjeseca provedene su i promjene u vodstvu te novinsko-izdavačke kuće iako se u službenom priopćenju navodilo da je 'upravljačka struktura nepromijenjena'. 

Naime, u sudskom registru navodi se da od 1. srpnja bivši predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković više nije predsjednik Nadzornog odbora EPH, odnosno Hanza Medije, te da ga je na tom mjestu zamijenila Maja Šilihard. Kako Hina saznaje, nove promjene u toj medijskoj kompaniji uslijedile su nakon nedavno održane glavne skupštine EPH uoči koje vodstvo te kompanije nije htjelo komentirati najavljene promjene – smanjivanje plaća zaposlenicima, promjenu imena, pripajanje Slobodne Dalmacije i najavljeno 'dezinvestiranje' kompanije.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.