04.08.2016 12:23
ZAGREB, 4. kolovoza 2016. (Hina), Za hrvatske poduzetnike u ovome trenutku otvoreni su natječaji vrijedni više od 2,5 milijardi kuna, putem kojih relativno jednostavnim aplikacijama mogu povući određeni postotak u financiranju svoje investicije, istaknuo je u četvrtak tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, najavivši i nove natječaje za kolovoz i rujan.
Od tog iznosa više od 860 milijuna kuna odnosi se na natječaj kojim je pokrivena kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzetnika, gotovo 305 milijuna kuna namijenjeno je za podršku razvoja u segmentu turizma i turističke djelatnosti, 250 milijuna za E-impuls usmjeren malim i mikro poduzetnicima, a 23 milijuna kuna za nove inovativne ideje.

Za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, pak, osigurano je 18 milijuna kuna, a podijelit će se 2.000 stipendija u iznosu od 9.000 kuna godišnje, dok je za naukovanje za obrtnička zanimanja osigurano je 3 milijuna kuna, kazao je Horvat. Istaknuo je i kako su u ovom trenutku pred finalizacijom tri nova poziva, vrijedna iznad 50 milijuna kuna, osigurana iz Europskog socijalnog fonda, a namijenjena su za ciljne skupine poduzetnika kao što su žene, mladi, branitelji, osobe s invaliditetom. Visina potpore, kako je naveo, kretati će se od 10 do 200 tisuća kuna. Pripremljeni su i natječaji koji se planiraju objaviti tijekom kolovoza - 152 milijuna kuna za financiranje Poduzetničke poslovne infrastrukture (inkubatori) te 53 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu, najavio je Horvat.Još će tri natječaja biti pripremljena za rujan, kazao je Horvat.

Riječ je o natječaju kojim će se poticati internacionalizacija, odnosno nastup poduzetnika na domaćim i stranim sajmovima (38 milijuna kuna), natječaj kojim će se svaki inovativni hrvatski proizvod opremati certifikatima i potrebnom dokumentacijom da bi se našli na tržištu (38 milijuna kuna) i natječaj namijenjen promociji poduzetništva (76 milijuna kuna) . "Kada kažemo da smo u ovih tri ili šest mjeseci, prvo mi sami, a onda i našeg poduzetnika naučili privlačiti sredstva iz strukturnih europskih fondova, onda su u onoj mojoj želji da 2016. završi s koeficijentom puta deset u odnosu na 2015. to dobre naznake da će se taj cilj ostvariti", kazao je Horvat.

Horvat je naveo da su osmišljeni i novi financijski instrumenti kroz koje poduzetnik može dobiti jeftine izvore financiranja u obliku kredita i državnih jamstava. Tako će se kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvu pustiti više od 120 milijuna kuna  kreditnih sredstava u dvije grane - za obrtnike i mikro trgovačka društva, koji će moći koristiti kredite od 1.000 do 25.000 eura i za srednje poduzetnike, za popratiti investicije ili za obrtna sredstva u visini od 25 do 50 tisuća eura.Svaki od kredita, kazao je Horvat, biti će praćen prvoklasnim državnim jamstvom, koje će se moći realizirati na istom mjestu gdje i kredit - u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG).

Horvat je podsjetio i kako su u mandatu ove Vlade smanjene administrativne procedure za poduzetnike sa 7 na 3, vrijeme realizacije aplikacije skraćeno je sa 160 na 90 dana, proširene su mogućnosti financiranja itd."Poduzetnicima je puno lakše. To nije naše mišljenje, to je refleksija s terena", istaknuo je Horvat napomenuvši da je većina modaliteta za financiranje rađena prema prijedlogu poduzetnika. Horvat je kazao i kako je na početku svog mandata rekao kako želi da Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) bude poslovna banka, a ne da samo transferira dokumentaciju te istaknuo da se ta transformacija upravo događa.

"Samo u prvih šest mjeseci ove godine u sustav obrta, mikro i malih trgovačkih društava plasirano je 1,86 milijardi kuna više kredita nego u cijeloj 2015. kroz direktne kreditne aranžmane HBOR-a. To je otprilike 400 posto više sredstava za hrvatskog poduzetnika nego što je to bilo u cijeloj prošloj godini. Želja nam je da se približimo poduzetniku na način da HBOR otvori šest novih poslovnica", rekao je Horvat, dodavši da su pripreme u tijeku te da bi se dio tih poslovnica mogao otvoriti u ovoj, a dio u sljedećoj godini. Na taj način bi HBOR mogao imati dostup poduzetnicima kao i HAMAG.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa