21.07.2016 07:45
ZAGREB, 20. srpnja 2016. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode u tehničkoj Vladi Slaven Dobrović (Most) rekao je, komentirajući to što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od Vlade zatražio suglasnost za odobrenje minusa od 100 milijuna kuna radi rješavanja trenutačne likvidnosti, da su  fond u tu situaciju doveli bivši ministar Mihael Zmajlović (SDP) i bivši direktor Sven Mueller zbog predizbornih aktivnosti. 
"Odluka o zaduživanju je donesena na temelju sadašnje situacije. To je sve posljedica jedne loše, neodgovorne i neodržive ekonomske politike poslovanja Fonda u protekloj godini jer su preuzete znatno veće obveze nego što je bilo poznato da će biti prihodi. Zbog toga se ove godine direktor Fonda suočava s ozbiljnom neravnotežom između prihoda i rashoda", rekao je u izjavi za Hinu Dobrović. Istaknuo je kako je "svima jasno da se radi o predizbornim aktivnostima koje su uvjetovale neobičnu ekspanziju raspisivanja natječaja u pojedinim sektorima".  

Dobrović je rekao kako - s obzirom na to da je Fond vrlo važan - smatraju da se to može premostiti privremenom zadužnicom. "Naravno da to utječe na današnju politiku, na programe raspisivanja pojedinih natječaja, tako da se u nekom razdoblju očekuje uravnoteženje poslovanja Fonda", dodao je. Ministar Dobrović očekuje da će tehnička Vlada dati Fondu suglasnost za odobrenje tog prekoračenja po transakcijskom računu od 100 milijuna kuna. "Očekujem da hoće jer se radi o jednoj tehničkoj stvari.

Naravno, to je jedna novost, ustvari neobična za Fond za koji se uvijek smatralo da je institucija s prilično velikim prihodima i često se posezalo u kasu Fonda kao spasonosno rješenje za mnoge iznenadne rashode koji su u državi nastajali", ustvrdio je, dodajući kako je, primjerice, za iznenadne troškove sanacije određenih klizišta "posezala administracija".  "Imamo razna rješenja, odluke koje su Vlade donosile, teške po 30, 40 ili 50 milijuna kuna, koje imaju svoju izvršnu fazu i praktički se sredstvima Fonda mora osigurati izvršenje tih odluka.

Dakle, radi se o neodgovornosti i o tome da se ne poznaje prava svrha funkcioniranja Fonda, da se rashodi doista moraju povezati s funkcijom zdravog utjecaja na okoliš, odnosno smanjenja onečišćenja i podizanja stupnja održivosti našega hrvatskog društva", rekao je.

Na pitanje misli li da njegov prethodnik ministar Mihael Zmajlović i bivši direktor Fonda Sven Mueller zbog toga trebaju snositi odgovornost, ministar Dobrović je odgovorio kako im nije fokus u tome da sada traže neku odgovornost, prekršajnu, kaznenu. "Nama je u fokusu funkcioniranje sustava. Međutim, sasvim sigurno postoje pravnici i njihove zadaće pa će oni vidjeti i ustanoviti. Ne bih sada to komentirao", poručio je.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.