13.07.2016 07:45
ZAGREB, 12. srpnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu pozvao je Finu da u roku od osam dana dostavi obavijest o osiguranju novca za namirenje troškova stečaja, zbog duga od 245 tisuća kuna, nad marketinškom agencijom Sanamensom, koja je u medijima nazivana i "HSS-ovom Fimi medijom" zbog tvrdnji da joj je nekadašnji HSS-ov ministar turizma Damir Bajs dodijelio oko šest milijuna kuna za organiziranje manifestacija, uključujući i one u sklopu Dana hrvatskog turizma.
Sudski zaključak uslijedio je nakon prijedloga Fine za otvaranje stečajnog postupka iz ožujka ove godine u kojem se, osim navedenog duga, isticalo i da Sanamens do 1.rujna prošle godine ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 233 dana te da ima samo jednog zaposlenog, otvoren račun i oročen novac u jednoj banci. U rješenju stoji i da Fina "ne raspolaže drugim podacima" o imovini tog dužnika.

Sanamens je kao "društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge" osnovano u lipnju 1990., a u sudskom registru se kao jedini osnivač i direktor navodi Maja Šostar Kovačević, sestra bivšeg zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, nedavno puštenog iz istražnoga zatvora u Remetincu gdje je završio zbog sumnji da je sudjelovao u fiktivnom čišćenju suhim ledom kojim je Grad Zagreb oštećen za najmanje 37,9 milijuna kuna.

Tvrka Sanamens se u medijima u rujnu 2011. spominjala kao agencija kojoj je Ministarstvo turizma predvođeno Damirom Bajsom tijekom četiri godine dodjeljivalo milijunske iznose za sudjelovanje u organizaciji manifestacija.Poslovi su navodno dodjeljivali temeljem odredbi o javnoj nabavi kojima se omogućavalo da se posao dodjeljuje izravno. Najvrjedniji poslovi koje je Sanamens odrađivao za Ministarstvo turizma bili su organizacija manifestacije Dani hrvatskog turizma (DHT) 2009. i 2010. za koje je Sanamens, prema objavljenim podacima, uprihodio oko 3,4 milijuna kuna.

Nakon objave u medijima da je organizacija DHT-a 2011. bila opet povjerena Sanamensu za oko 1,9 milijuna kuna i natpisa kako je riječ o "HSS-ovoj Fimi Mediji", reagirala je i Maja Šostar tvrdeći kako su u Sanamensu iznenađeni "objavljivanjem neprovjerenih glasina i izmišljenih konstrukcija koje s indignacijom odbacuju" te da ne može komentirati postupak javne nabave koji je tada još bio u tijeku.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.