12.07.2016 07:45
ZAGREB, 11. srpnja 2016. (Hina), Udruga Blokirani u ponedjeljak je u pismu pozvala Vladu da regres kao i povrat poreza, koji će biti isplaćeni zaposlenima u državnim i javnim službama, svim blokiranim građanima isplati na zaštićeni račun.
Udruga Blokirani zastupa interese 330 tisuća blokiranih građana, a u pismu upozorava da isplaćeni regres neće doći u ruke onih kojim je namijenjen, jer regres i povrat poreza, prema Ovršnom zakonu, nisu definirani kao primanja i naknade koji su izuzeti od ovrhe. Novac za regres stoga će kod blokiranih građana biti uplaćen na njihove blokirane, a ne zaštićene račune. Odnosno, kako navode,  samo će se "provući kroz račune blokiranih i dodatno doprinijeti i onako iznimnom bogaćenju uskog segmenta pojedinaca koji bezobzirno sudjeluju u provedbi ovršnih postupaka". 

"Blokirani" stoga pozivaju premijera Tihomira Oreškovića da uredbom omogući uplatu regresa i povrata poreza na zaštićeni račun "te na taj način pomogne osiromašenim i blokiranim građanima, a ne bankarima, teleoperaterima, javnim bilježnicima i odvjetničkim uredima"."Ako će se isplata provoditi preko blokiranih računa građana, udruga Blokirani i svi njezini članovi će Vašu odluku smatrati kao predizborni čin i kao iznimno nehumanu i krajnje neukusnu porugu prema velikom broju građana kojima je oduzeto pravo na dostojanstvenost života čovjeka, s razloga jer ni Vaša Vlada nije ništa učinila kako bi se ovršni postupci ozakonili i uredili na human i pravedan način", stoji u pismu Vladi koje potpisuje predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.