08.07.2016 08:00
ŠIBENIK, 7. srpnja 2016. (Hina) - Čelnik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Šibeniku podizanje tužbe protiv države u iznosu od 1,3 milijuna kuna, rekavši da je toliki iznos oprostila kada je omogućila privatizaciju TLM-a, a to potraživanje nije prijavila u predstečajnom postupku.
Kako je rekao, državu drže odgovornom jer je oprostila toliki iznos kada je omogućila privatizaciju TLM-a 2007. godine Konzorciju hrvatskih tvrtki, a isto nije prijavila kao potraživanje u predstečajnom postupku koji je donedavno trajao nad Tvornicom prešanih proizvoda bivšeg TLM-a.

Također, sindikalisti traže od Trgovačkog suda da pokrene stečaj nad Tvornicom prešanih proizvoda kako bi stotinjak radnika koji nisu primili posljednjih 15 plaća mogli ostvariti prava na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlene osobe. Ukupni dug prema radnicima je oko 25,5 milijuna kuna, a isplatu istog, kazao je Dragičević, zatražili su od ministra gospodarstva Tomislava Panenića prošli tjedan. Po Dragičevićevim riječima, ministar je rekao da će se raspitati o mogućnostima, no, čelnik sindikata smatra da za to ne bi trebalo biti problema jer se donose financijski mnogo teže odluke, a ova bi, kako je istaknuo, odredila sudbinu stotinjak radnika.

Dragičević je novinarima izjavio kako je Uprava Prešaonice prekinula predstečajnu nagodbu s planom da ne nastavi proizvodnju u pogonu. Predan je, kazao je, zahtjev za pokretanje stečaja, koji nije pokrenut jer nije uplaćen zakonom predviđen iznos od tisuću kuna za pokretanje stečaja. Dragičević je razlog nazvao bizarnim i bezobraznim smatrajući kako on produžava agoniju radnika, 105 "zarobljenika spore administracije". Najavio je da će sindikat sutra podnijeti zahtjev za stečaj, a ako se nešto ne promijeni, najavili su prosvjed.   

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.