06.07.2016 07:55
SISAK, 5. srpnja 2016. (Hina) - Budući da predstavnici Štrajkaškog odbora tijekom gotovo pregovora s upravom državne tvrtke nisu ostvarili dogovor, veći dio pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. nastavljaju štrak koji su započeli u utorak u 8 sati.
Njih tridesetak, koji su u utorak mirno prosvjedovali ispred zgrade HCR-a u Sisku, gdje se nalazi uprava tvrtke, i u srijedu će se okupiti na istom mjestu. Prilikom nastavka pregovora sporan je bio zahtjev, koji se odnosio na materijalna prava, odnosno na povećanje plaća u bruto iznosu s 13 na 15 tisuća kuna. Članovi Štrajkaškog odbora za ovo stanje  najviše okrivljuju vlasnika tvrtke, Vladu RH i Ministarstvo unutarnjih poslova, koji se nisu očitovali o njihovim zahtjevima, već su teret prebacili na upravo imenovanog direktora, koji još nema ni pravo potpisa financijskih dokumenata. "Sve smo prošli tjedan pismeno upoznali sa stupanjem u štrajk, ali se nitko nije odazvao pozivu za pregovore. Kada nisu na različite načine uspjeli spriječiti štrajk, očito su već ranije odlučili da se našim zahtjevima ne udovolji. Uvjereni smo da korekcija plaća ne bi mogla uništiti poslovanje Mungosa. Nažalost već 15 godina nemamo Vladu koja bi riješila problem razminiranja. Što je najgore, ove je godine za razminiranje osigurano 500 milijuna kuna, dosad najviše, pa bi bilo novca i za veće plaće, oni se ponašaju tako neodgovorno", rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Dodao je kako su tijekom pregovora tražili i podatke o stimulacijama, koje su isplaćivane samo nekima, što je dovelo i do podjela među zaposlenima. Kako je rekao, te stimiulacije nisu bile transparentne, pa ih treba ukinuti. Razlog neprihvaćanja zahtjeva štrajkaša nije nedostatak novca, rekao je Iveković, već je političke prirode i utjecaj nekih centara moći. Zaključio je kako su sindikati za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji jedna udruga poslodavaca uporno koči. "Upoznao sam Štrajkaški odbor sa stanjem u društvu koliko sam mogao, jer sam tek tri dana na funkciji direktora. Također sam ih upoznao s mogućim posljedicama koje bi štrajk mogao imati na poslovanje tvrtke. Nažalost, nisam mogao prihvatiti njihove zahtjeve, jer nam to financijsko stanje u društvu ne dozvoljava. Tijekom dana ćemo učiniti projekciju koja će pokazati što bi moguće povećanje plaća značilo za naše poslovanje.

Usuglasili smo se da pokrenemo akciju potpisivanja granskog kolektivnog ugovora, što bi trebalo biti ishodište za kolektivno pregovaranje i u drugim tvrtkama za razminiranje. Međutim, koliko mi je poznato, Hrvatska udruga poslodavaca nije raspoložena za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora", rekao je nakon pregovora direktor Mungosa Damir Magdić. Zamjenik sindikalnog povjerenika Mungosa Braco Gunjača napomenuo je kako će pirotehničari biti uporni i štrajkati dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Kako je dodao, ministru Orepiću su dva puta pisali, ali se on bavi "huliganima na stadionima, a ne huliganima u razminiranju".

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.