01.07.2016 08:08
ZAGREB, 30. lipnja 2016. (Hina) - Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje kojim se zaključuje stečaj nad Hrvatskim institutom za financiranje i računovodstvo, udrugom financijskih stručnjaka i računovođa koju je vodio ugledni ekonomist Tihomir Domazet, te će po pravomoćnosti tog rješenja ta udruga ekonomskih stručnjaka sa 4.014 kuna utvrđenog duga biti brisana iz sudskog registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u svibnju kojim su se pozivali zastupnici te udruge registrirane, između ostaloga, i za ekonomsku politiku i razvoj da u roku petnaest dana predaju popis imovine i obveza Hrvatskog instituta za financiranje i računovodstvo. Istim oglasom pozivali su se i njihovi vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka, a budući da se nitko od zastupnika Instituta i njihovih vjerovnika nije odazvao u zakonski predviđenim rokovima, sud je zaključio da je taj dužnik nesposoban za plaćanje i donio je odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečaja.

Hrvatski institut za financiranje i računovodstvo (HI- FR) kao udruga je osnovana u siječnju 2006., a mjesec dana kasnije upisana je i u registar udruga. Kao njezin predsjednik u prvom četverogodišnjem mandatu navodi se Tihomir Domazet, a kao ciljevi navodi se 'okupljanje računovođa, financijskih znanstvenika i stručnjaka i poreznih savjetnika; promicanje i ubrzanje primjene europskih i svjetskih dostignuća iz svih područja koja pokriva djelatnost Instituta i analiza, istraživanje i druge djelatnosti vezane uz ekonomsku politiku i razvoj i javne financije'.

Jedan od posljednjih istupa Instituta na čelu s Tihomirom Domazetom bio je siječnju 2015. kada je predsjedništvo te udruge ekonomista i računovođa dalo potporu svojim kolegama, profesorima Ekonomskog fakulteta Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinoviću, ocijenivši da ih je Hrvatska udruga banaka (HUB) 'nedopustivo i nedemokratski napala'. Domazet je u priopćenju Instituta reagirao na HUB-ovo pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kojim je  bankarska udruga tražila očitovanje o, kako kažu, "netočnim i štetnim" izjavama dvojice profesora da banke manipuliraju tečajem i ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti.

Domazet je od banaka tražio da se ograde od ovog "ataka HUB-a". Uz potporu prozvanim kolegama, Domazet je upozoravao kako niti jedna banka u Hrvatskoj nije pružila transparentno i cjelovito financijsko izvješće 'da bi se otklonile bilo koje sumnje i nejasnoće'. Stečaj Hrvatskog instituta za financiranje i računovodstvo uslijedio je nakon što ta udruga nije predala popis svoje imovine i obaveza, a na to sudsko rješenje moguća je žalba Visokom trgovačkom sudu.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa