01.07.2016 08:00
SISAK, 30. lipnja 2016. (Hina) -  Sisačko-moslavačka županija je pomažući očuvanju tradicijskih i umjetničkih obrta, dodijelila bespovratne potpore za 36 obrta, koji su zadovoljili natječajne kriterije, u ukupnom iznocu od 350.000 kuna. 
Taj novac obrtnici će koristiti za nabavku opreme i alata, uređenje obrtničkih radionica ili sufinanciranje troškova poslovanja. Potpore od po desetak tisuća kuna dobili su dimnjačari, krojači, staklari, tokari, proizvođači suvenira, licitari, urari, lončarilimari, frizeri i slični obrti. 

Obrtništvo u cijeloj Hrvatskoj prolazi kroz krizu, a u Sisačko-moslavačkoj županiji opstala su tek 1962 obrta, što je najmanji broj do sada, istaknuo je u četvrtak prilikom potpisa ugovora u prostoru Županijske obrtničke komore u Sisku župan Ivo Žinić. 

Zbog toga Sisačko-moslavačka županija kroz osam različitih mjera i poticaja iz proračunskih sredstava izdvaja 5,4 milijuna kuna. Kroz te je mjere lani u županiji očuvano oko 600 radnih mjesta, a otvoreno je i 300 novih.  

Župan Žinić također je pozvao obrtnike da koriste povoljne poduzetničke kredite, čije kamate, kroz subvencije županije, gradova i općina, iznose tek jedan posto.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.