21.06.2016 07:45
OSIJEK, 21. lipnja 2016. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Osijeku kako će predsjedniku srbijanske Vlade Aleksandru Vučiću predložiti da se u jesen ove godine u Osijeku organizira gospodarski forum koji bi povezao hrvatske i srpske gospodarstvenike kroz malograničnu i prekograničnu suradnje te ulaganja, ali i zajedničko korištenje sredstava iz Europske unije (EU). 
Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagćem, na kojemu su joj predstavljeni gospodarski potencijali Osijeka i ovoga područja, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako smatra da bi takva inicijativa bila na dobrobit lokalnih zajednica s obje strane granice, pojačala međudržavnu suradnju te robnu razmjenu Hrvatske i Srbije, kao i razvoj gospodarstva na cijelome jugoistoku Europe zbog održivoga gospodarskog razvoja. Predsjednica je istaknula kako su enegtika, prometna infrastruktura, zračna luka, položaj na Dravi, blizina Dunava i Save te prometnoga 5C koridora komparativne prednosti Osijeka i elementi na kojima se može graditi budući razvoj ovih krajeva. 

Grabar-Kitarović najavila je da će se posebice zauzimati da se, nakon nekoliko godina korištenja EU fondova, napravi revizija, ispitaju slabosti i analizira zašto ta sredstva ne možemo optimalno koristiti, pa u tome smislu razmotriti sadašnji sustav statističkih regija koji, ocijenila je, nikako ne ide na korist ovome dijelu Hrvatske. Izrazila je zabrinutost zbog demografskih trendova na istoku Slavonije odakle mladi svakodnevno odlaze, ocijenivši kako je potrebno stvoriti takve preduvjete koji će omogućiti da mladi ostanu u ovome dijelu Hrvatske, ali i da se vraćaju. 

Gradonačelnik Vrkić izvijestio je kako se razgovaralo o gopodarskim kapacitetima, a lokalne vlasti predstavile su svoje mogućnosti, posebice industrijska zona "Nemetin", u koju je do sada uloženo više od 30 milijuna kuna. Dodao je kako su zamolili predsjednicu da ovo područje uvrsti u svoje diplomatske i gospodarske aktivnosti, jer Slavonija, istaknuo je,  još nije dosegnula razvoj ostalih dijelova Hrvatske. 

Župan Šišljagić pozvao je predsjednicu da posjeti njihovu županiju na nekoliko dana, kako bi dobila cjelovitu sliku o problemima ovoga područja, a predsjednica je odgovorila kako će se u jesen njezin ured, na dva-tri dana, izmjestiti u Osječko-baranjsku županiju, jer je to najbolji način za upoznavanje s problemima, ali i prilikama za razvoj istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa