13.06.2016 08:00
ZAGREB, 13. lipnja 2016. (Hina), HUP-Udruga  privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb uputila je u ponedjeljak javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju s privatnicima, uz ocjenu da se Ministarstvo ponaša neracionalno nabavljajući novu opremu kojom već raspolažu hrvatski privatnici.
Povod je nedavna nabava uređaja za kompjutorsku tomografiju - četiri CT i devet MSCT uređaja, ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna, za koje je ministar zdravlja Dario Nakić prošloga tjedna potpisao ugovore, što HUP-ova udruga ocjenjuje "strateški nepromišljenim i neracionalnim potezom".U priopćenju ističu kako ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva, unutar privatnih zdravstvenih ustanova, nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava.

Navode da su u više navrata bezuspješno pozivali ministra na sastanak kako bi se razgovaralo o suradnji privatnog i javnog sektora kroz korištenje opreme i resursa kojima privatne zdravstvene ustanove već raspolažu, sa ciljem smanjivanja lista čekanja i pružanja pravodobnijih i kvalitetnijih usluga građanima. 

"Angažiranjem privatnih zdravstvenih ustanova s kojima država i pacijenti imaju dugogodišnja pozitivna iskustva može, u kratkom roku, postići smanjenje lista čekanja i smanjenje troškova u zdravstvu, na dobrobit pacijenata", poručuje udruga.Ističu da se zalažu za zdravstveni sustav koji koristi sinergiju javnih i privatnih ustanova, uz uvjet ekonomske opravdanosti i zadovoljavajućeg omjera cijene i kvalitete, te zadovoljavajuće razine usluge u svim dijelovima sustava u skladu sa zadanim medicinskim standardima.

Poručuju kako suradnja privatnih i javnih ustanova nipošto ne znači privatizaciju cjelokupnog sustava zdravstva već, upravo suprotno, omogućava da se racionalnijim korištenjem sredstava osiguranika hrvatskim građanima omoguće kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.