13.06.2016 08:00
ZAGREB, 13. lipnja 2016. (Hina), HUP-Udruga  privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb uputila je u ponedjeljak javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju s privatnicima, uz ocjenu da se Ministarstvo ponaša neracionalno nabavljajući novu opremu kojom već raspolažu hrvatski privatnici.
Povod je nedavna nabava uređaja za kompjutorsku tomografiju - četiri CT i devet MSCT uređaja, ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna, za koje je ministar zdravlja Dario Nakić prošloga tjedna potpisao ugovore, što HUP-ova udruga ocjenjuje "strateški nepromišljenim i neracionalnim potezom".U priopćenju ističu kako ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva, unutar privatnih zdravstvenih ustanova, nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava.

Navode da su u više navrata bezuspješno pozivali ministra na sastanak kako bi se razgovaralo o suradnji privatnog i javnog sektora kroz korištenje opreme i resursa kojima privatne zdravstvene ustanove već raspolažu, sa ciljem smanjivanja lista čekanja i pružanja pravodobnijih i kvalitetnijih usluga građanima. 

"Angažiranjem privatnih zdravstvenih ustanova s kojima država i pacijenti imaju dugogodišnja pozitivna iskustva može, u kratkom roku, postići smanjenje lista čekanja i smanjenje troškova u zdravstvu, na dobrobit pacijenata", poručuje udruga.Ističu da se zalažu za zdravstveni sustav koji koristi sinergiju javnih i privatnih ustanova, uz uvjet ekonomske opravdanosti i zadovoljavajućeg omjera cijene i kvalitete, te zadovoljavajuće razine usluge u svim dijelovima sustava u skladu sa zadanim medicinskim standardima.

Poručuju kako suradnja privatnih i javnih ustanova nipošto ne znači privatizaciju cjelokupnog sustava zdravstva već, upravo suprotno, omogućava da se racionalnijim korištenjem sredstava osiguranika hrvatskim građanima omoguće kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.