07.06.2016 07:45
ZAGREB, 3. lipnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o zaključenju stečaja nad Sortitus savjetovanjem d.o.o, konzultantskom tvtkom proslavljenog slovenskog skijaša Bojana Križaja, pa će nakon pravomoćnosti tog rješenja Križajeva tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i s 10.938 kuna utvrđenog duga biti  brisana iz sudskog registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u veljači kojim su se vjerovnici tvrtke slovenskog skijaša pozivali da predlože otvaranje stečajnog postupka, a zastupnici Sortitus savjetovanja da predaju popis imovina i obaveza tvrtke. Budući da se nitko od vjerovnika nije javio u zakonski predviđenom roku, a ustanovljeno je da Križajeva tvrtka nema imovine dostatne za troškove stečajnog postupka, sud je odlučio da je Sortitus savjetovanje nesposobno za plaćanje te je donio odluku o gašenju i brisanju iz registra.

Sortitus savjetovanje osnovano je 2011. kao podružnica njemačko-slovenske tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a Bojan Križaj naveden je kao jedan od dvojice direktora te tvrtke registrirane za "savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem". Bivši skijaš, a kasnije menadžer Bojan Križaj u srpnju 2012. u Slavonskom Brodu predstavio je projekt BioSava – toplanu za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje s proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu. Križaj je tada najavljivao projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna koji bi dijelom bio sufinanciran uz pomoć fonda EU-a i koji bi osigurao posao za sedamdeset Brođana. Križajev projekt toplane u Slavonskom Brodu nije ušao ni u početnu fazu realizacije.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.