07.06.2016 07:45
ZAGREB, 3. lipnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o zaključenju stečaja nad Sortitus savjetovanjem d.o.o, konzultantskom tvtkom proslavljenog slovenskog skijaša Bojana Križaja, pa će nakon pravomoćnosti tog rješenja Križajeva tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i s 10.938 kuna utvrđenog duga biti  brisana iz sudskog registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u veljači kojim su se vjerovnici tvrtke slovenskog skijaša pozivali da predlože otvaranje stečajnog postupka, a zastupnici Sortitus savjetovanja da predaju popis imovina i obaveza tvrtke. Budući da se nitko od vjerovnika nije javio u zakonski predviđenom roku, a ustanovljeno je da Križajeva tvrtka nema imovine dostatne za troškove stečajnog postupka, sud je odlučio da je Sortitus savjetovanje nesposobno za plaćanje te je donio odluku o gašenju i brisanju iz registra.

Sortitus savjetovanje osnovano je 2011. kao podružnica njemačko-slovenske tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a Bojan Križaj naveden je kao jedan od dvojice direktora te tvrtke registrirane za "savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem". Bivši skijaš, a kasnije menadžer Bojan Križaj u srpnju 2012. u Slavonskom Brodu predstavio je projekt BioSava – toplanu za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje s proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu. Križaj je tada najavljivao projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna koji bi dijelom bio sufinanciran uz pomoć fonda EU-a i koji bi osigurao posao za sedamdeset Brođana. Križajev projekt toplane u Slavonskom Brodu nije ušao ni u početnu fazu realizacije.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.