03.06.2016 07:15
KARLOVAC, 2. lipnja 2016. (Hina), Pošto je unatrag mjesec dana karlovačka bolnica vraćena županiji na upravljanje nakon postupka sanacije bivše Vlade, vijećnici Županijske skupštine u četvrtak su pitali župana kako to da nisu glasali o povratu niti dobili informaciju o financijskom stanju bolnice, a Stjepan Mikulandrić (SDP) ustvrdio da je tijekom sanacije poslovanje poboljšano i da se po prvi put sva plaćanja odvijaju u roku od zakonskih 60 dana.
Karlovački župan Ivan Vučić (HDZ) odgovorio je vijećnicima da je županija osnivačka prava prenijela 2013. godine na Vladu zbog 57 milijuna kuna duga, a da je sada bolnica vraćena županiji bez ikakvih kriterija, samo uz ocjenu da "sanacija nije uspjela". "Vlada je donijela odluku da sanacija nije uspjela i da se vraća na upravljanje nama, što smo mi primili na znanje. Niti su nas pitali, niti o tome treba Županijska skupština odlučivati. Imenovali smo novo Upravno vijeće koje je preuzelo upravljanje od starog i čekamo podatke Fine, jer su za nas samo oni 'sveto pismo o poslovanju'.

Daj Bože da su financije sanirane, ali znamo da stanje u zdravstvu nije dobro i da su bolnice napravile devet milijardi kuna duga, a u tome su vjerojatno, nažalost i naše bolnice, u Karlovcu i Ogulinu, samo bolnica u Dugoj Resi ne", rekao je Vučić. SDp-ovac Mikulandrić potom je ustvrdio kako ima informaciju da je na dan preuzimanja bolnice staro upravno vijeće, ono sanacijsko, dalo novom vijeću zapisnik s poboljšanim financijskim podacima, te je tražio da oni budu predočeni vijećnicima, posebno podatak o razlici stanja u odnosu na dan kada je bolnica 2013. godine bila predana Vladi na saniranje. 

Župan Vučić je potvrdio da je kod primopredaje staro upravno vijeće dalo novom financijsko izvješće, ali se o tim podacima nije raspravljalo s obrazloženjem da se čekaju službena financijska izvješće o obavezama i potraživanjima. Upravljanje karlovačkom Općom bolnicom od sanacijskog upravitelja kirurga Suada Crnice 2. svibnja je preuzeo v.d. ravnatelj, neurolog Ervin Jančić, a prema riječima Crnice sanacija koja se provodila od 2013. godine "potpuno je uspjela, rashodi bolnice smanjieni oko deset milijuna kuna, te bolnica nema dospjelih neplaćenih računa, odnosno nema dugova". 

Na županijskoj je skupštini također rečeno da su se i prije i tijekom sanacije godišnje obnavljali po jedan ili dva bolnička odjela, a ovih je dana započela 70 milijuna kuna vrijedna energetska obnova bolnice, dok je do kraja ove godine planirano i preuređenje dijela prostora u dnevnu bolnicu, zamjena kotlovnice i gradnja praonice rublja i centra za zbrinjavanje sveg bolničkog otpada, komunalnog i medicinskog.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.