02.06.2016 07:45
ZAGREB, 1. lipnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim se pozivaju vjerovnici ICI - Investor Consulting Internationala, konzultantske tvrtke Damira Novotnyja - dobitnika nagrade za najboljeg ekonomskog analitičara u 2015. - da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s utvrđenih 360.683 kuna duga. 
Zaključkom Trgovačkog suda poziva se i Damir Novotny da u roku od petnaest dana preda popis imovine i obaveza svoje tvrtke, koja ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 1.797 dana. Naglašava se i kako za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obaveza Novotny kao dužnik može odgovarati za davanje lažnog iskaza, te da vjerovnicima osobno odgovara za naknadu eventualne štete.  Ukoliko se vjerovnici ili Novotny ne odazovu sudskom pozivu u zakonskim rokovima, sud će smatrati da je Novotnyjeva tvrtka nesposobna za plaćanje te će po službenoj dužnosti donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka. 

Rješenje o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Novotnyjevom tvrtkom ICI objavljeno je u veljači, nedugo nakon što je dobio nagradu "Gorazd Nikić" za ekonomskog analitičara 2015. u konkurenciji 49 ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj.  Novotny je tada, primajući nagradu, ocijenio "da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh" te je isticao kako je vladin sektor godinama štitio svoj položaj, a prema njegovim riječima, privatna su se poduzeća restrukturirala.  

"Smanjivala su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova", rekao je Novotny. Damir Novotny se u sudskom registru navodi i kao direktor, zastupnik, član uprave ili nadzornog odbora čak dvanaest trgovačkih društva, među kojima je i Gemini Consulting, agencija za poslovno savjetovanje kojoj je Novotny bio direktor i nad kojom je nakon utvrđivanja duga od  545.390 kuna u ožujku bio zaključen skraćeni stečajni postupak.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.