30.05.2016 07:45
ZAGREB, 25. svibnja 2016. (Hina), Visoki trgovački sud je Trgovačkom sudu u Osijeku proslijedio zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Udruženjem novinara Republike Hrvatske  (UNRH), udrugom koju je osnovao novinar Domagoj Margetić i kojoj je do 1. rujna 2015. bio utvrđen dug od 1,18 milijuna kuna.
UNRH koji je Domagoj Margetić likvidirao u ožujku navodeći kao razlog 'neodržavanje redovne skupštine' imao je do rujna prošle godine evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 3281 dana. Prema podacima u zahtjevu Fine, UNRH nema niti jednog zaposlenog i nema  otvoreni račun. Kako se navodi, Fina ne raspolaže s drugim podacima o imovini UNRH-a.

Udruženje novinara Republike Hrvatske osnovano je u siječnju 2002., a u registar udruga bilo je upisano u veljači te godine. Navodi se da je predsjednik u osmogodišnjem mandatu do siječnja 2010. bio Domagoj Margetić, a u registru nisu navedene druge osobe koje bi predstavljale tu udrugu osnovanu za 'poticanje i  promicanje stvaranja novog sustava javnog i demokratskog upravljanja informacijama kako bi javne informacije postale realno dostupne svim građanima'.

Kao cilj likvidiranog UNRH-a navodilo i se poticanje i promicanje primjene novog modela novinarstva 'u smislu ekonomije informacija s tehnologijom kvantificiranja njihove vrijednosti i kvalitete'.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.