25.05.2016 07:45
PARIZ, 24. svibnja 2016. (Hina/AFP), Policija je upala u utorak u prostorije Googlea u Parizu kako bi izvršila pretres u okviru istrage zbog porezne utaje, doznaje se od policijskog izvora koji potvrđuje informaciju lista Le Parisien.Policajci istražuju u okviru preliminarnih istražnih radnji koje je pokrenulo financijsko državno odvjetništvo.
 U akciji sudjeluje stotinjak istražitelja, piše list.Tiskovna služba Googlea za Francusku nije bila dostupna za komentar na upit AFP-a. Izvor blizak tom pitanju izjavio je u veljači da francuski poreznici potražuju od high-tech diva 1,6 milijarda neplaćenog poreza, što ministarstvo financija nije potvrdilo.

Google i druge multinacionalne američke kompanije poput Amazona i Facebooka redovito su na meti kritike da žele izbjeći plaćanje poreza, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europi, tako što otvaraju sjedište u zemljama s nižim porezom, što nazivaju "poreznom optimizacijom".

Europsko sjedište Googlea je u Irskoj, jednoj od zemalja s najnižim porezom na dobit tvrtka (12,5 posto) u EU-u.Francuska podružnica Googlea je u ožujku 2014.  primila od francuske porezne službe "obavijest" o novom izračunu poreza, kojega se iznos ne navodi.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa