17.05.2016 07:40
ZAGREB, 16. svibnja 2016. (Hina), Indijska kompanija ACG Worldwide uložit će još 35 milijuna eura u svoju tvornicu kapsula za lijekove Lukaps u Ludbregu, najavljeno je u ponedjeljak u Banskim dvorima nakon sastanka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića sa čelnim čovjekom te korporacije Ajitom Singhom.
ACG je u Hrvatskoj prisutan od 2007. godine, kada su, kako je kazao Singh, sasvim slučajno otkrili Hrvatsku, odnosno ludbrešku tvornicu Lukaps pred zatvaranjem. Novom investicijom, koja bi u potpunosti trebala biti dovršena za dvije godine, ACG gradi zgradu od 20-tak tisuća četvornih metara, povećava proizvodni kapacitet sa 7 na 10 milijardi kapsula za lijekove godišnje. Ujedno, planiraju broj zaposlenih u Lukapsu povećati sa 132, koliko ih je bilo 2007. kada su ušli u tu tvrtku, na 330 do kraja ove godine, a njihova je investicija izravno ulaganje u istraživanje i razvoj te novu tehnologiju, rekao je Orešković.

Posebice je istaknuo podatak da ludbreška tvornica 98 posto svoje proizvodnje izvozi, ponajprije u Rusiju i Europu, a uskoro se planira izlazak i na tursko tržište. To je jedna vrlo uspješna priča, to je dokaz da možemo konkurirati čak i za ovakve, visokotehnološke investicije, naglasio je premijer.

Singh je, pak, istaknuo da je ACG vrlo zadovoljan poslovanjem u Hrvatskoj te je ocijenio da Lukaps ima dobru budućnost, posebice jer i ovom investicijom privlači nove, mlade ljude, čak i izvan Hrvatske. Novinare je zanimalo da indijski investitor usporedi uvjete poslovanja u Hrvatskoj 2007. i danas, a Singh je odgovorio kako kompanija nije imala nikakvih problema u poslovanju te da su prepreke u poslovanju često "prenapuhane" u medijima. Pritom je istaknuo kako su u ludbreškoj tvornici svi zaposlenici iz Hrvatske, a da Indijci dolaze samo u svrhu edukacije.  

No, Hrvatska treba biti oprezna u budućnosti, jer i druge zemlje žele privući ulagače, upozorio je Singh, dodavši kako njih primjerice Mađarska pokušava privući. Naveo je i primjer Irske i njezinih benefita koje nudi ulagačima te je poručio da Hrvatska treba proučiti potpore koje ulagačima nude konkurentske zemlje.  ACG Worldwide drugi je najveći svjetski proizvođač praznih kapsula za farmaceutsku industriju. Grupa se sastoji od 13 kompanija, koje uključuju podružnice u Kini, SAD-u, Indoneziji, Brazilu i Europi, a zapošljava približno 4.000 ljudi.

Orešković: Vlada je stabilna 

Na novinarski upit da komentira činjenicu da niti prošlog petka vladajući nisu imali kvorum u Hrvatskom saboru za glasanje, Orešković je kazao kako svaki saborski zastupnik treba biti odgovoran za to da se pojaviti na poslu. Istaknuo je i da je uvjeren kako su tu poruku primili svi zastupnici i da će se ta situacija promijeniti, odnosno da se u budućnosti takav slućaj više neće ponavljati. "Tu smo da radimo. I mi kao Vlada, također i Sabor", naglasio je Orešković.  Kazavši kako ne može komentirati izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova o mogućnosti da najesen budu izbori, premijer je ponovio kako misli da neće biti nikakvih promjena. "Vlada je stabilna, radimo. Evo danas smo tu zbog ove investicije i uvjeren sam da ćemo se i češće početi viđati oko investicija i da će situacija se stabilizirati, tenzije spustiti, da ćemo moći raditi ono zašto smo tu i došli, a to je da promijenimo Hrvatsku", zaključio je Orešković.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.