16.05.2016 07:45
SPLIT, 13. svibnja 2016. (Hina), Financijska agencija (Fina) poslala je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Konstruktor-Inženjeringom jer u roku od 120 dana nije plaćeno oko 60,1 milijun kuna duga te je izvijestila kako je bankama dala nalog da blokiraju sve račune te tvrtke i zabrane joj raspolaganje oročenim financijskim sredstvima.
Građevinska tvrtka  Konstruktor-Inženjering "ima evidentirane neizvršene osnove u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 60.949.412 kuna u koji je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima, navodi se u prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka koji je Fina dostavila splitskome Trgovačkom sudu. Fina u dopisnu poslanom u  petak Hini podsjeća kako je Konstruktor-Inženjering sklopio predstečajnu nagodbu 11. prosinca 2015.  

Budući da je Fina nakon sklapanja predstečajne nagodbe na teret dužnika Konstruktor-Inženjeringa d.d. zaprimila osnove za plaćanje koje su donesene nakon sklapanja predstečajne nagodbe, upisala ih je u očevidnik redoslijeda osnova za plaćanja i izvršava ih u skladu sa Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, priopćili su iz Fine.  Kako Konstruktor-Inženjering 5. siječnja 2016. nije imao raspoloživog novca za izvršavanje osnova za plaćanje u cijelosti, Fina je u skladu sa Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima dala nalog bankama da blokiraju sve ovršenikove račune i zabranila raspolaganje oročenim novčanim sredstvima, navodi se u obrazloženju Fine. Fina podsjeća da je dužna podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako pravna osoba ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana   u roku od osam dana nakon isteka tog razdoblja pa je 3. svibnja Trgovačkom sudu u Splitu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.