13.05.2016 07:45
ZAGREB, 12. svibnja 2016. (Hina), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) uputio je u povodu Vladine odluke o skidanju ACI-ja d.d. s popisa trgovačkih društava od bitnog značaja za Hrvatsku otvoreno pismo Vladi u kojem ističe da se većinski udjel u ACI-u, koji zapošljava više od 400 radnika, ne smije prodati dok se ne realiziraju razvojni projekti i tvrtki značajno ne podigne vrijednost.
Sindikalci izražavaju uvjerenje da će dio odgovornih zastupnika u Hrvatskom saboru zatražiti pokretanje rasprave o Vladinoj odluci, te da će Vlada shvatiti i prihvatiti stajalište STUH-a. Podsjećaju da je ministar turizma Anton Kliman krajem travnja izjavio kako ACI ima puno potencijala za razvoj nautičkog turizma pa još uvijek nije vrijeme za privatizaciju, odnosno da je to strateška tvrtka o kojoj će se strateški razmišljati. 

I nakon te izjave Vlada putem telefonske sjednice donosi odluku da ACI nije od strateške važnosti i time otvara prostor za proces privatizacije oko kojeg se nekoliko puta dizala bura u hrvatskoj javnosti, što je STUH-u neshvatljivo i krajnje neprihvatljivo, stoji u pismu.

STUH je svjestan da u ACI-ju, iako je likvidan i solventan i pozitivno poslouje, treba provesti restrukturiranje, razvoj i povećanje vrijednosti tvrtke. ACI se mora prilagoditi zahtjevima potražnje, osposobiti se za smještaj većih jahti i megajahti, realizirati kvalitetan i adekvatan sadržaj ponude u marinama, a sve to zahtjeva investiranje. Pored zainteresiranosti turske Dogus grupe i Adris grupe, postojala je i prihvatljiva ideja o dokapitalizaciji ACI-ja od Mirovinskih fondova i EBRD-a, ali sve je ostalo na pričama, navodi se u pismu.

Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku između osam tvrtki skinula i ACI. Prema obrazloženju, radi se o jednoj od reformskih mjera čiji je cilj priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga, te povećanja kreditnog rejtinga države.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa